SP: maak woningverbetering veel makkelijker

18.12.15
SP: maak woningverbetering veel makkelijker

Het moet veel makkelijker en betaalbaar worden voor huurders om dubbelglas te krijgen in hun huis. Dat vindt SP-raadslid Erik Flentge. “Verhuurders willen vaak niet meewerken aan deze woningverbetering. En als ze wel meewerken, maken ze vaak van de gelegenheid gebruik om de huur fors op te krikken. Elke verhuurder zou verzoeken van huurders gewoon moeten uitvoeren voor de kostprijs. Dat is beter voor de bewoners én het milieu.”
Een kwart van de huizen in Amsterdam heeft volgens hem nog geheel of gedeeltelijk enkelglas. Enkelglas laat veel meer kou door dan dubbelglas waardoor de energierekening een stuk hoger is. Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak. De rechter vond dat de verhuurder gewoon moest meewerken aan het verzoek van de huurder en dat de huur alleen met de kostprijs, in dit geval 18 euro per maand, omhoog mocht.
“Dat is een mooi succes voor de huurder die de zaak heeft aangespannen. Ik wil dat het stadsbestuur bij verhuurders onder de aandacht gaat brengen dat zij goed moeten meewerken als huurders om dubbelglas vragen. Beter geïsoleerde huizen zijn goed voor het woongenot en de portemonnee van de huurders. En omdat er minder hoeft te worden gestookt, breng je ook de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Dubbele winst dus, daar zouden verhuurders gewoon aan mee moeten doen," aldus Flentge.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS