Andreas Ensemble Fase 2

22.10.2012

Genomineerd voor de Nieuwbouwprijs 2012. Op het terrein van het voormalige Andreas Ziekenhuis verrijst het Andreas Ensemble. Het masterplan van Geurst & Schulze voorzag, refererend aan de gesloten bouwblokken van de Amsterdamse Schoolarchitectuur, in appartementengebouwen aan de buitenrand van het gebied. Enerzijds schermen ze het binnengebied af van de drukke wegen, anderzijds zorgt het voor een intieme sfeer op het binnenterrein.
De vier gebouwen in het binnengebied van Tony Fretton Architects dienden een sereen middelpunt van het project te worden. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn eengezinswoningen gesitueerd. De ruime en lichte appartementen hebben een gemiddeld oppervlak van 114 m2. Door de plaatsing van de verkeersruimte in de kern van de gebouwen en het gebruik van een betonnen vloerplaat konden de plattegronden flexibel worden ingedeeld en konden woonkamers en balkons optimaal ten opzichte van de zon komen te liggen, onafhankelijk van de oriëntatie van het gebouw. Het project is opgetrokken in grijze Deense baksteen en heeft geanodiseerde aluminium kozijnen.

Opdrachtgever: Proper-Stok
Ontwikkelaars: De Alliantie
Architect: Tony Fretton Architects
Aannemer: Smit’s Bouwbedrijf, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Aantal woningen: 122

Bron
AT5