Overslaan en naar de inhoud gaan

AT5: "Veel illegale onderverhuur aan ongedocumenteerden"

Veel sociale huurwoningen worden voor enorme bedragen onderverhuurd aan ongedocumenteerden. Dat stellen AT5 en De Balie op basis van eigen onderzoek. De gemiddelde huurprijs voor een sociale huurwoning is zo'n 550 euro, maar ongedocumenteerden betalen al snel het driedubbele. Naar de omvang is het gissen. In Amsterdam wonen naar schatting tussen 15.000 en 30.000 ongedocumenteerden.

AT5 en De Balie kregen inzage in WhatsApp-gesprekken waarin huurwoningen worden aangeboden. Tussenpersonen vragen grote bedragen voor het vinden van een woning. Ook wordt er zonder duidelijke reden huurverhoging aangekondigd. Betaal je niet? Dat sta je binnen no time op straat. Mensen zonder verblijfsvergunning hebben vaak geen andere keus dan te betalen. 'De huiseigenaar is mondeling vaak heel agressief. We zijn bang voor hem', vertelt Christina.

De methode waarop de woningen worden onderverhuurd is vaak dezelfde. Het begint met een oproep van de woningzoekende in een van de vele WhatsApp-groepen die er voor ongedocumenteerden bestaan. In die groep zitten ook vaak tussenpersonen die mensen helpen bij het vinden van een woning, mits je bemiddelingsgeld betaalt.

Wethouder Rutger Groot Wassink reageert.

Bron
AT5