Buitenhof: Lodewijk Asscher wil verhuurdersheffing afschaffen

26.10.2020

PvdA-leider Lodewijk Asscher was zondag 25 oktober te gast bij Buitenhof. Hij bepleitte daar een fundamenteel andere aanpak van de woningsector: wonen moet weer een kerntaak worden van de overheid worden. "Zo staat het ook in de grondwet". Hij wil naar een woningproductie van 100.000 woningen per jaar gedurende de komende tien jaar. Om dat te realiseren wil hij een bouwfonds van 14 miljard euro creëren. Daarvoor wil hij een greep doen in het WopkeWiebes-fonds. Ook wil hij af van de verhuurderheffing die het kabinet waarin hij vice-premier was, heeft ingevoerd. "De dure les uit de vorige crisis is dat we teveel hebben bezuinigd." De verhuurderheffing was volgens Asscher een tijdelijke crisismaatregel die ten onrechte nooit meer is afgeschaft.
Hij heeft tevens spijt van de ernstige beknotting van de woningcorporaties door het kabinet waar hij zitting in had. Het sentiment was toen sterk anti-woningcorporatie met zijn Maserati-rijdende directeuren, verklaart hij. "De ruimte is toen teveel beperkt. We hebben de corporaties nodig om te bouwen voor de buurt. En dat willen ze ook."

Asscher wil ook de marktwerking temmen, bijvoorbeeld door de huurstijgingen in de vrije huursector te begrenzen. Zijn voorstel: de wettelijke maximale huurstijging wordt inflatie + 1 procent.

Bron
NPO