Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheidsbeleid Landelijk

  • Woningcorporatie de Alliantie doet aan de vooravond van de landelijke Woontop een oproep aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting én aan alle betrokken partijen om al die woningzoekenden niet in de kou te laten staan. “Help ons én heel bouwend Nederland om met lef en focus de bouwproductie verder op te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Rob Haans. “Succes is alleen mogelijk als iedereen, corporaties, investeerders, bouwers, gemeenten en landelijke overheid, daar de schouders onder zet.”
    Nieuwsartikel

  • Gemeenten hebben met de nieuwe Wet goed verhuurderschap sinds vorig jaar meer middelen om malafide huisjesmelkers aan te pakken. Volgens huurdersorganisaties en gemeentekoepel VNG wordt de uitvoering van de wet door gemeenten serieus opgepakt. Maar soms worstelen ze nog wel met de handhaving en voorlichting van huurders.
    Achtergrondartikel

  • "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge." Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw en Stedelijke ontwikkeling in een interview in Cobouw.
    Nieuwsartikel

  • Van 27 procent van de projecten die eind 2023 een Startbouwimpuls-subsidie (SBI) hebben ontvangen, verloopt het project niet volgens afspraak. Dat meldt Vastgoed Journaal op basis van opgevraagde informatie bij het ministerie van VRO. 
    Nieuwsartikel

  • Volgens minister Mona Keijzer ziet het kabinet geen financiële ruimte om voor de woningcorporaties de vennootschapsbelasting (Vpb) af te schaffen. Dat meldde zij vandaag in de Kamer bij de bespreking van het woonbeleid voor 2025. Afschaffing is een dringende wens van woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties. De beruchte verhuurdersheffing is dan wel afgeschaft, maar de fiscus harkt nu via een andere route honderden miljoenen op jaarbasis binnen van corporaties.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties zien volgend jaar de gemiddelde OZB-aanslag per huurwoning met 54 euro stijgen naar 230 euro. De totale stijging van de OZB-lasten voor woningcorporaties is ongeveer 10,1 miljoen euro, zo schrijft wethouder Hester van Buren van Financiën samen met haar collega van Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad.
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet Schoof heeft zijn regeerprogramma bekend gemaakt. Wat het programma Wonen en Volkshuisvesting betreft is geen sprake van een grote trendbreuk met het huidige beleid. Ook dit kabinet geeft 'topprioriteit' aan woningbouw, wil landelijke regie voeren op de ruimtelijke ordening en streeft naar een woningproductie van 100.000 woningen per jaar, met een groot aandeel betaalbare woningen. Het ministerie van Wonen en Volkshuisvesting is terug met minister Mona Keijzer aan het roer.
    Nieuwsartikel

  • De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State biedt geen enkele ruimte voor de bouw van een groot studentenhotel nabij Campus Uilenstede aan de rand van Amstelveen. Het voorgenomen complex wordt gezien als een geluidgevoelig woongebouw, niet als een hotel. En juist grootschalige woningbouw is daar vanwege de hoge geluidbelasting van passerende vliegtuigen niet mogelijk. 
    Nieuwsartikel

  • De krapte op de woningmarkt is afgelopen jaar verder toegenomen. Er zijn weliswaar ruim 88 duizend nieuwe huizen gebouwd, maar het aantal huishoudens neemt sneller toe, terwijl de huishoudgrootte blijft afnemen. Dat blijkt uit de Primos-prognose van onderzoeksbureau ABF Research. Dat bureau berekent jaarlijks het woningtekort voor de Rijksoverheid. Volgens de prognose groeit dit jaar het  ‘statistische woningtekort’ met ruim 10 duizend woningen tot 401 duizend.
    Nieuwsartikel

  • Ruimte in de Randstad wordt schaars, daarom moet voor toekomstige grote woningbouwlocaties na 2030 meer in het oosten van het land worden gezocht. Dat stelt demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Een verkenning van drie ministeries heeft een zestal geschikte regio's opgeleverd. Dit advies krijgt een plek in het 'voorontwerp' voor de Nota Ruimte. De Jonge laat de afronding en vaststelling daarvan over aan zijn opvolger.
    Nieuwsartikel

  • De senaat heeft de Wet Betaalbare Huur 'met potlood'  op de agenda gezet voor behandeling op 18 juni. De wet legt excessieve huren aan banden en versterkt de positie van de huurders. Demissionair woonminister Hugo de Jonge haalt alles uit de kast om de behandeling van de wet voor één juli - de beoogde invoeringsdatum - af te ronden.
    Nieuwsartikel

  • Voor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is het terugdringen van het woningtekort topprioriteit. Daarom houdt het vast aan de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Om die bouwproductie mogelijk te maken moet snel meer bouwgrond beschikbaar komen. Het nieuwe kabinet zal daarvoor grote bouwlocaties aanwijzen, bij voorkeur rond bestaande infrastructuur. Daarbij gaat ‘de bouw van woningen boven de bouw van windmolens’, aldus de vier partijen.
    Nieuwsartikel

  • Coen Teulings, voormalig CPB-directeur en econoom, waarschuwt voor de Wet betaalbare huur. In het radioprogramma Sven op 1 zegt hij dat de wet op termijn mensen met weinig eigen vermogen benadeelt omdat het aanbod aan huurwoningen gaat afnemen.
    Nieuwsartikel

  • Slecht nieuws voor de beoogde regeringscoalitie: de kosten van de hypotheekrenteaftrek lopen flink op, zo meldt het FD. Volgens een berekening van het ministerie van Financiën loopt de overheid dit jaar 10,7 miljard euro aan belasting mis vanwege de aftrekpost voor huizenbezitters. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2022. De belangrijkste oorzaak: de opgelopen hypotheekrenteaftrek.
    Nieuwsartikel

  • De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Wetsvoorstel betaalbare huur. Deze wet legt excessieve huren aan banden en versterkt de positie van de huurders. De wet combineert het reguleren van middeldure huren met het dwingend maken van het WWS. Minister de Jonge schat dat daardoor op termijn de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat en er 113.000 huurwoningen bijkomen in het betaalbare segment. Als ook de Eerste Kamer instemt gaat de wet waarschijnlijk per 1 juli 2024 in.
    Nieuwsartikel

  • Drie projecten in de Metropoolregio Amsterdam krijgen een rijksbijdrage uit de zesde tranche van de Woningbouwimpuls (Wbi). Het gaat om zo'n 5.700 euro per woning. De drie nieuwbouwprojecten zijn in Edam-Volendam (+1.160 woningen), Heemskerk (+520 woningen) en Haarlem (+254 woningen). In totaal minder dan 2.000 woningen dus. Ter vergelijking: in de vierde ronde kreeg de regio Amsterdam nog extra gelden voor 10.000 woningen.
    Nieuwsartikel

  • De PVV stemt waarschijnlijk vóór het wetsvoorstel om de huren van een deel van de vrije sector te reguleren. Voorwaarde is wel dat het voorstel niet verder wordt aangescherpt. Dat valt op te maken uit de woorden van PVV-Kamerlid Barry Madlener. Met steun van de PVV tekent zich zowel een meerderheid af in de Tweede Kamer als de Eerste Kamer. NSC, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, SP en de ChristenUnie staan ook positief ten opzichte van het wetsvoorstel. VVD en BBB stemmen tegen.
    Nieuwsartikel

  • Het aanbod van huurwoningen in de vrijehuursector is in 2023 met 13 procent afgenomen, terwijl de huren met 10 procent stegen. Er worden zowel minder nieuwbouwwoningen opgeleverd als bestaande woningen aangeboden. Particuliere beleggers trekken zich terug uit het vastgoed. Maar wie is daarvan vooral de pineut? Zijn dat inderdaad de leraar en de onderwijzer, zoals wel wordt beweerd?
    Achtergrondartikel

  • De huidige huurbegrenzing in de vrije huursector wordt gecontinueerd tot 2029, twee jaar langer dan minister De Jonge eerder had voorgesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien het huidige 'laagste-van-twee-principe' te continueren waarbij het laagste percentage van CAO-loonstijging dan wel inflatie uitgangspunt blijft voor de verhoging.
    Nieuwsartikel

  • De Woonbond bood gisteren namens een aantal jongerenorganisaties een petitie aan in de Tweede Kamer. Doel van de protestactie: Kamerleden overtuigen van het belang van de wet Betaalbare Huur. Met die wet wil demissionair woonminister Hugo de Jonge de huren van meer woningen reguleren, zodat die toegankelijker wordt voor mensen met een lager of middeninkomen. De Woonbond ‘gelooft in die wet', aldus Suzanna Lividikou van de huurdersorganisatie. Al vindt de bond dat de regulering niet ver genoeg… meer
    Nieuwsartikel

  • In dit interview voor Vastgoedjournaal geeft demissionair-minister Hugo de Jonge een uitgebreide toelichting op de wet Versterking regie volkshuisvesting. Met de wet wil De Jonge dat overheden, en met name provincie en Rijk, beter kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie er wordt gebouwd. De wet moet ook een dam opwerpen tegen lange beroepsprocedures.  
    Video

  • Gemeenten die een kleine sociale huurvoorraad hebben zullen verplicht méér sociaal moeten bouwen. Zij moeten 30 procent sociale huurwoningen opnemen in hun nieuwbouwprogrammering. Gemeenten die juist al een grote sociale huurvoorraad hebben, vullen hun nieuwbouwopgave in met meer dan 40 procent betaalbare koop- en middenhuurwoningen.
    Nieuwsartikel

  • "Om het enorme woningtekort in te lopen, zijn regie en forse investeringen van de rijksoverheid nodig', aldus een oproep van een brede coalitie van partijen tijdens de landelijke Woontop op 29 februari in Den Haag. Om de gewenste jaarproductie van 100.000 woningen - waarvan tweederde in het lagere en middensegment - te realiseren, is het nodig dat het Rijk jaarlijks bijspringt met drie tot vijf miljard euro.
    Nieuwsartikel

  • Het aantal woningeigenaren met lagere inkomens die hun woning energiezuinig maken met behulp van het Nationaal Warmtefonds is aanzienlijk gestegen, blijkt uit de monitor van CBS en TNO over de eerste helft van 2023. De gunstigere leenvoorwaarden lijken de drijvende kracht achter deze ontwikkeling te zijn.
    Nieuwsartikel

  • De huurreguleringsplannen van minister Hugo de Jonge zijn onder druk van beleggers dermate aangepast dat alleen kleine nieuwbouwappartementen nog onder de gereguleerde middenhuur vallen. Dat stelt de Woonbond op basis van eigen doorrekeningen van de ‘Wet Betaalbare Huur’. De Bond pleit voor aanscherping van de uitgangspunten.
    Nieuwsartikel