Overslaan en naar de inhoud gaan

BWL-docu: Iedereen een huis, nieuwe woonvormen voor senioren

We zitten midden in een woningcrisis en het einde is nog niet in zicht. Maar wat kunnen we doen om de wooncrisis iets lichter te maken? Een knop om aan te draaien is de bestaande voorraad beter te gebruiken. Bijvoorbeeld ouderen met veel woonruimte verleiden kleiner te gaan wonen om plek te maken voor gezinnen. 

Hoe krijgen we deze groep in beweging? BWL spreekt met deskundigen en bezoekt drie projecten met nieuwbouw (mede) gericht op senioren en spreekt met (toekomstige bewoners). In het Amstelkwartier wordt dit voorjaar de Stadsveteraan opgeleverd met ruim 100 sociale huurwoningen voor 55-plussers.
De Nieuwe Sint Jacob bestaat uit een groot aantal vrije sector huurappartementen. Een levensbestendig ontwerp en met zorg van Amstelring naast de deur. Toch liep het in eerste instantie geen storm van senioren. Er zijn dan ook na de oplevering ook veel jongere bewoners ingetrokken. Daardoor is onbedoeld een aardige mix ontstaan. Ook al in gebruik is het pand van WIJland, een duurzaam zelfbouwcollectief op Centrumeiland-IJburg, waar verschillende generaties samenwonen.