Kraaipanschool

18.12.13
Zuiderkerkprijs 2013 naar Kraaipanschool

De Zuiderkerkprijs 2013, de prijs voor het beste woningbouwproject, is toegekend aan de Kraaipanschool in de Transvaalbuurt (Oost). Volgens juryvoorzitter Geurt van Randeraat is dit project van Ymere een 'cadeau aan de stad' doordat op deze plek behalve woningbouw ook een nieuw plein is gecreërd. Wethouder Van Poelgeest reikte de prijs uit aan Architectenbureau Hoogeveen en opdrachtgever Ymere. De Geurt Brinkgreve Bokaal ging dit jaar naar het transformatieproject Cygnus Gymnasium aan de Weesperstraat en de Groene Speld naar John Veerman van Van Keulen Bouwmaterialen. 

Voor de Zuiderkerkprijs waren behalve de winnaar genomineerd De Studio (de vernieuwbouw van het GAK-gebouw) en het appartementengebouw IJDock (Gebouw 2) ontworpen door Zeinstra van Gelderen Architecten. De prijs bekroont het beste woningbouwproject dat het afgelopen jaar in Amsterdam is gerealiseerd. Over de winnaar Kraaipanschool zegt de jury het volgende: "Een vanzelfsprekende integratie van het gebouw in de wijk (...) en een optimalisering van de woonbeleving. Het is daarna prijzenswaardig dat juist in de sociale huursector bijzondere en daardoor dure architectonische onderdelen zoals de geïntegreerde bloembakken, ronde kozijnen en bijzondere daklijst (...) toch zijn doorgevoerd. De Kraaipanschool zelf is in de typische Amsterdamse schoolstijl gebouwd. Dit monumentale gebouw is gerenoveerd. Op de begane grond is een wijkservicepunt gerealiseerd voor de gehele buurt. Op de verdiepingen zijn sociale huurwoningen gerealiseerd voor de stichting Ypsilon waar cliënten wonen met enige vorm van schizofrenie. De nieuwe woonblokken sluiten qua hoogte en beeld aan bij de bestaande bebouwing. In de Hofmeyrstraat sociale huurwoningen (WIBO) waaronder een woongroep voor Marokkaanse ouderen. In de nieuwbouw aan de Transvaalkade onder andere groepswoningen voor dementerende ouderen. Tussen de woonblokken is een nieuw plein gerealiseerd.

Meer info over de genomineerden: HIER
Video's over beide andere genomineerden: De Studio GAK NoordvleugelIJdock Gebouw 2.

Geurt Brinkgreve Bokaal

Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van erfgoed ging naar het project Cygnus Gymnasium aan de Weesperstraat in Amsterdam Oost. Het gymnasium is gevestigd in de voormalige ambachtsschool van architect Ingwersen. De jury: "De ingreep is een klassiek voorbeeld van restauratie, waarbij de vervuiling en verrommeling die in de loop der jaren in het gebouw was geslopen met grote precisie en vernuft is verwijderd en de oude luister hersteld." De andere genomineerden waren Andaz Amsterdam, gevestigd in de voormalige Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht en Muziekgebouw Splendor, een oud badhuis aan de Nieuwe Uilenburgerstraat dat is omgetoverd tot een bruisende muziekwerkplaats.

Meer info over de genomineerden: HIER
V
ideo's genomineerde projecten: 
Andaz Amsterdam PrinsengrachtCygnus GymnasiumMuziekgebouw Splendor

Groene Speld

De Groene Speld is een stimuleringsprijs die bestemd is voor een persoon binnen een project, organisatie of project die aantoonbaar het verschil maakt op het gebied van duurzaamheid. De jury over prijswinnaar: "Op aansprekende vervult Van Keulen een voorhoederol in een sector waar duurzaamheid, klimaat en energie niet de hoogste prioriteit heeft." Van Keulen Bouwmaterialen laat zijn vrachtwagen rijden op GTL, vloeibare brandstof op basis van aardgas, werkt zoveel mogelijk met elektrisch vervoer en introduceerde het 'take-it-bag'-concept, waarbij een bestelling wordt gebracht en bouwafval direct retour wordt meegenomen en vervolgens door ICOVA voor 80 procent wordt gerecycled.

Andere genomineerden voor de Groene Speld waren Siemon van den Berg van The Datacenter Group en Ruud Zandvliet van Taxi Electric.

Meer info over de genomineerden: HIER
Video's genomineerden: Ruud ZandvlietJohn VeermanSiemon van den Berg

Bron: