Nieuwbouw Noord hapert door prijsstijgingen in de bouw

27.02.2018

In het gebied rond station Noord, het toekomstige begin- of eindpunt van de Noord/Zuidlijn, ligt de bouw stil. Dit komt volgens Annique Guyaux, senior projectmanager van de gemeente, doordat ontwikkelaars hun business case niet rond krijgen door stijgende bouwkosten.
Voor het gehele gebied direct naast het Noord/Zuidlijnstation, dat deze zomer operationeel moet zijn, staan ruim duizend woningen gepland. Het onder meer om een complex met 57 koopwoningen, 269 huurwoningen en 161 studenteneenheden - en commerciële ruimte en een hotel - van AM en Blauwhoed. Daarnaast bouwen dezelfde ontwikkelaars nog eens 269 huurwoningen voor woningcorporatie Eigen Haard. Daarnaast is het de bedoeling dat Wonam 210 middeldure huurwoningen bij het station bouwt.
De woningen, waar in Amsterdam grote behoefte aan bestaat, worden volgens Guyaux vooralsnog niet in aanbouw genomen als gevolg van een overspannen aannemersmarkt. "Aannemers zitten niet om werk verlegen en prijsstijgingen van 20 tot 30 procent zijn geen uitzondering. Daarmee is de business case van ontwikkelaars weg," zo zegt zij in het programma Bouw Woon Leef. Dat komt omdat de kosten stijgen maar de opbrengst voor een deel van de geplande woningen niet mee stijgt. De huren van sociale huur- en middeldure huurwoningen zijn immers aan een maximum gebonden.
De gemeente lijkt overvallen door de situatie. Guyaux: "Drie maanden geleden zou ik gezegd hebben dat de kavels rond het station zeker allemaal op korte termijn in aanbouw genomen zouden worden genomen, maar er is nu echt iets aan de hand."

In deze video komt ook Brigitte de Maar van Rochdale aan het woord. De woningcorporatie heeft ook last van stijgende bouwprijzen, maar volgens De Maar wordt de nieuwbouw in de Banne volgens plan afgemaakt.

Bron
AT5