Vorm/Besix wint competitie Sluishuis

28.11.16
Vorm/Besix wint competitie Sluishuis

De combinatie VORM/BESIX mag het Sluishuis op het Steigereiland in Amsterdam-Oost ontwikkelen. Zo heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt. Het project Sluishuis kent een omvang van zo’n 46.000 m2 en bestaat uit circa 380 energie-neutrale appartementen, circa 4.000 m2 aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten (zeilschool, restaurant, museum) en een garage met 240 parkeerplaatsen. Nabij het Sluishuis is plek voor dertig woonschepen.
Het winnende ontwerp is gemaakt door een internationaal team van het Deense bureau Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. Vermogensbeheerder MN koopt namens het Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek (PMT) circa 200 middeldure huurappartementen in het nieuwe complex.
"Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen", aldus wethouder Eric van der Burg van Grondzaken.
Bij de tender voor het Sluishuis op IJburg was volgens de tenderbrochure de kwaliteit van het gebouw het belangrijkste selectiecriterium. Onder de term 'kwaliteit' viel niet alleen het architectonisch ontwerp, maar ook het programma en de duurzaamheid.
Het Sluishuis komt op op de kop van Het Steigereiland, vlak naast de toegangsbrug. Na de realisatie van het Sluishuis aan de Haringbuisdijk is het eiland nagenoeg af.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS