Overslaan en naar de inhoud gaan

Woontoren op Floriadeterrein: een gevel als kunstwerk

Image

De te bouwen woontoren ‘Flores’ op het Floriadeterrein krijgt een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 artistiek is vertaald. Het kunstwerk is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. Het gebouw vervult tijdens de Floriade diverse commerciële functies. Daarna wordt het omgebouwd tot woontoren met tachtig huurappartementen, waarvan zestig in het middensegment. De toren weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’.

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden en na de Expo onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. Op de begane grond komt daghoreca, retail, EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers.

Het complex wordt aangesloten op een innovatief energiesysteem (Smart Thermal Grid) voor de warmte- en koudevoorziening. Het ontwerp is van Klunder Architecten, een vastgoedfonds van ontwikkelaar Amvest is de toekomstige eigenaar.

Trefwoorden