Zonnepanelen op huurwoningen Ymere

14.01.14
Zonnepanelen op huurwoningen Ymere

Woningcorporatie Ymere, gemeente Haarlemmermeer en het duurzaam bedrijf Meermaker hebben een start gemaakt om drieduizend huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. De eerste huurders in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch hebben de panelen op hun dak. Vijftig bewoners uit dezelfde buurt hebben inmiddels een overeenkomst met Meermaker afgesloten: zij kiezen allen voor schone, goedkope en lokaal opgewekte zonnestroom.
Ymere heeft in Haarlemmermeer ongeveer 4.000 eengezinswoningen met een geschikt dak voor zonnepanelen. Deze bewoners zullen komende twee jaar stapsgewijs een vergelijkbare aanbieding krijgen. “Ons doel is om drieduizend huurwoningen te voorzien van zonnestroom. Dat zijn 24.000 zonnepanelen en ruim 5 miljoen kWh lokaal opgewekte schone stroom. Een flinke stap in de richting van een onafhankelijke duurzame energievoorziening in Haarlemmermeer," aldus directeur Andrea van de Graaf van Meermaker
Op een dak van een huurwoning van Ymere plaatst Meermaker acht zonnepanelen, zonder dat de huurder of de eigenaar een investering hoeven te doen. De panelen leveren per jaar ongeveer 1675 kWh elektriciteit. De huurder betaalt aan Meermaker een vaste vergoeding per maand. Doordat het maandelijks voorschotbedrag van de huurder meer daalt dan de vergoeding aan Meermaker, heeft de huurder per direct een lagere energierekening. “Bewoners gaan er onmiddellijk met tientallen euro’s per jaar op vooruit” zegt Fred de Ruijter, regiomanager Ymere. “En het vaste maandbedrag blijft twintig jaar gelijk. Onze huurders hebben komende tijd dus minder last van prijsstijgingen.”
Jeroen Nobel, wethouder Wonen en ambassadeur duurzaam gebouwde omgeving voegt daaraan toe: “Het is een uniek voorbeeld van samenwerking tussen overheid en marktpartijen om snel de gebouwde omgeving te verduurzamen."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS