Overslaan en naar de inhoud gaan

AFWC: 'Volkshuisvestelijke ambities ontbreken in Omgevingsvisie Amsterdam'

Image

Amsterdam moet meer duidelijkheid bieden over de mogelijkheden voor sociale woningbouw de komende dertig jaar. Dat schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in een kritische reactie op de Omgevingsvisie 2050. De vrees bestaat dat de Amsterdamse corporaties de komende decennia niet voldoende kunnen bijbouwen.

De gemeente wil 150.000 woningen toevoegen tot 2050. Maar volgens Hans van Harten, interim-directeur van de AFWC, blijft onduidelijk wat voor soort woningen dat dienen te zijn en hoe deze woningen over de stad worden verdeeld. Hij kent Amsterdam als een voorvechter van de ongedeelde stad. “Waarom ontbreken in de Omgevingsvisie de volkshuisvestelijke ambities voor de lange termijn? In andere steden, zoals Utrecht, is in dergelijke visies die volkshuisvestelijke keuze wel uitgewerkt.”
Onduidelijk is hoeveel ruimte de gemeente biedt voor sociale woningbouw. “Bij het opstellen van de Omgevingsvisie is een rekenmodel gebruikt, waarin per plek een andere mix is voorzien. Wij denken dat het beter is dat de gemeente ook dat beeld bekend maakt”, aldus Van Harten.

Ook plaatst de AFWC grote vraagtekens bij de bouw van slechts 150.000 woningen. Uit onderzoek van ABF Research blijkt volgens de corporaties dat afhankelijk van de economische ontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam de bouw nodig is van 80.100 tot 95.000 sociale huurwoningen. Voor de gemeente Amsterdam zou dat neerkomen op een jaarlijkse productie van 2.650 tot 3.150 nieuwe sociale huurwoningen. Alleen al voortzetting van het huidige beleid, maximaal veertig procent sociale nieuwbouw, is dan onvoldoende, aldus Van Harten.

Verder heeft de Federatie twijfels over de keuze van de gemeente voor de ontwikkeling van nieuwe stadscentra in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Als daardoor grond- en vastgoedprijzen stijgen, dan zou de betaalbaarheid in deze buurten onder druk kunnen komen te staan. Ook vrezen corporaties dat de ontwikkeling van dergelijke centra ten koste zal gaan van de voorzieningen in buurten als Molenwijk (Noord), Venserpolder (Zuidoost) en het westelijk deel van Geuzenveld (Nieuw-West).