1.500 zonnepanelen op seniorencomplex in Zuidoost

03.12.18
1.500 zonnepanelen op seniorencomplex in Zuidoost

Woningcorporatie Stadgenoot heeft in Amsterdam Zuidoost een enorm zonnedak geopend. Op seniorencomplex De Drecht liggen nu 1516 panelen die stroom leveren aan 311 woningen. Het dak was een initiatief van een aantal actieve bewoners. De verwachte opbrengst is ruim 370.000 kWh per jaar. Dat is voldoende voor de collectieve voorzieningen van het gebouw, zoals lift en verlichting van hal en gemeenschappelijke ruimtes. Ook een deel van het individuele electraverbruik komt van het zonnedak.

De totale investering voor het zonnedak is 564 duizend euro. Een subsidie van 14 duizend euro kwam uit het potje Stimulering Grote Zonprojecten van de gemeente Amsterdam. Er wordt ook gebruik gemaakt van een exploitatiesubsidie, de SDE+-regeling.
In De Drecht wonen 311 huishoudens, veelal senioren. Mede dankzij de inzet van een groep actieve bewoners stemde tachtig procent vóór de zonnepanelen. Zeventig procent was nodig om het project door te laten gaan. Stadgenoot garandeert de bewoners minimaal tien euro energiebesparing per jaar.

Stadgenoot wil de komende vijf jaar 7.000 woningen van een zonnedak voorzien, met name bij nieuwbouw, woningverbetering en planmatig onderhoud. De corporatie werkt aan de oprichting van een Energy Service Company (ESCo), een bedrijf dat gespecialiseerd is in energiebesparing en duurzame energievoorziening.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS