Overslaan en naar de inhoud gaan

165.000 aanvragen voor overstapregeling erfpacht

Image

Amsterdam heeft overstapaanvragen geregistreerd voor 133.000 erfpachtrechten, zo maakt wethouder Van Doorninck bekend in een tussentijdse rapportage. Daarnaast is voor circa 26.000 erfpachtrechten een aanvraagdatum geregistreerd en zijn er nog circa 6.000 onverwerkte aanvraagformulieren. Dit komt neer op in totaal circa 165.000 aanvragen en geregistreerde aanvraagdatums. Al deze aanvragers kunnen nog gebruik maken van de gunstige voorwaarden die golden tot 8 januari 2020. Het aantal verstuurde aanbiedingen bereikte met ruim 5.000 een piek in januari. Nog altijd is maar 3,3 procent van deze 165.000 definitief overgestapt. Wel ligt van een veel groter deel (7,5%) inmiddels een aanbieding bij de notaris.

Overstappers hebben de keuze tussen definitief afkopen en eeuwigdurend een vastgesteld canon betalen. Daar openbaart zich een duidelijke en te verwachten trend: waar de grond goedkoop is, kiezen erfpachters vaker voor afkoop. Terwijl hoe hoger de zogeheten buurtstraatquote (BSQ) en dus het afkoopbedrag, hoe minder vaak erfpachters daar voor kiezen. Zo kiest 32 procent van de erfpachters met de hoogste categorie BSQ (45-50) voor afkoop, terwijl 74 procent van de erfpachters dat doet in de laagste categorie (BSQ 5-10).

Vanwege de corona-maatregelen heeft de gemeente besloten de termijn voor het ondertekenen van de overstapakte bij de notaris met vier weken te verlengen. Normaliter dient de overstap naar eeuwigdurende erfpacht binnen zes maanden na goedkeuring notarieel te zijn vastgelegd bij het Kadaster. Een bezoek aan de notaris is overigens niet per se nodig. De erfpachter kan digitaal een volmacht verstrekken aan medewerkers van het notariskantoor.

Trefwoorden