200 Miljoen subsidie voor overstap huurwoningen op warmtenet

23.03.20
Nuon/Vattenfall - aanleg warmtenet
200 Miljoen subsidie voor overstap huurwoningen op warmtenet

Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor het aardgasvrij maken van huurwoningen. De Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is bedoeld voor verhuurders die de overstap willen maken van aardgas naar een lokaal of regionaal warmtenet. Naar verwachting ondersteunt de regeling de overstap van 55.000 huurwoningen, vooral in wijken waar het aardgasnet aan vervanging toe is en er aangesloten kan worden op een bestaand warmtenet. Per woning wordt er maximaal 5.000 euro subsidie toegekend.

De regeling biedt een tegemoetkoming in de kosten die binnen en buiten de woning gemaakt moeten worden voor de aansluiting op een andere warmtebron. Verhuurders van woningen die al op een warmtenet aangesloten zijn, maar waarin nog aardgas wordt gebruikt voor koken of het verwarmen van water kunnen ook een beroep doen op de regeling.

Verhuurders kunnen vanaf 1 mei via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aanvraag indienen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleinere en grotere aanvragen. Bij aanvragen boven de 25.000 euro wordt na goedkeuring eerst een voorschot uitgekeerd, de rest volgt zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Voor deze aanvragen geldt dat de werkzaamheden nog niet gestart mogen zijn. Bij kleinere aanvragen wordt de subsidie in één keer uitgekeerd. De werkzaamheden moeten na 17 september 2019 zijn gestart. Voor alle aanvragen geldt dat de werkzaamheden binnen 5 jaar gerealiseerd moeten zijn.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS