400 miljoen voor verduurzamen woningen

24.06.14
400 miljoen voor verduurzamen woningen

Vanaf 1 juli kunnen verhuurders subsidie aanvragen voor renovaties die huurwoningen energiezuiniger maken. De subsidieregeling is uitsluitend voor woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens (€700). Het gros daarvan is in handen van corporaties. De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) komt voort uit het Nationaal Energieakkoord. In totaal is er 395 miljoen euro beschikbaar.

Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie moet het energielabel van de woning er bij de renovatie minimaal 3 stappen op vooruit gaan. Een tweede voorwaarde is dat te renoveren corporatiewoningen minimaal op label B uitkomen, en woningen van particuliere verhuurders minimaal op label C. De hoogte van de subsidie per woning hangt af van het aantal labelstappen. In totaal kan een verhuurder maximaal 7.5 miljoen euro subsidie krijgen. Een addertje onder het gras is dat het Rijk pas na 2017 uitbetaalt.

De Woonbond adviseert huurdersorganisaties alleen in te stemmen met de energiebesparende renovaties als er een woonlastenwaarborg wordt afgesproken. Die waarborg geeft de garantie dat de besparing op de energierekening hoger uitpakt dan de huurstijging die aan de renovatie vast zit.

Meer informatie:
Bekendmaking STEP in de Staatscourant (20 juni 2014)
Toelichting regeling voor verhuurders op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS