ACTA-gebouw omgebouwd tot studentenflat

08.06.11

ACTA-gebouw omgebouwd tot studentenflat

Het ACTA-gebouw, een groot leegstaand kantoor in Amsterdam-West, wordt omgebouwd tot een tijdelijk studentencomplex met 460 kamers. Dit is bekendgemaakt tijdens het symposium van de ASVA studentenunie over studentenhuisvesting. Eigenaar van het pand is woningbouwvereniging De Alliantie.

Het ACTA-gebouw is het eerste leegstaande kantoorpand in Amsterdam dat wordt omgebouwd tot studentenhuisvesting. In totaal staat in Amsterdam meer dan een anderhalf miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg.
Volgens ASVA zijn meer panden geschikt om te transformeren naar studentenwoningen. ASVA-voorzitter Lodewijk Berkhout: ‘Steeds vaker benaderen eigenaren van kantoren ons met vragen over studentenhuisvesting, wij geven hen dan advies over de precieze invulling’. Naar verwachting blijft het aantal kamerzoekende studenten in Amsterdam de komende jaren stijgen. Berkhout: ‘Volgens voorzichtige schattingen is het tekort nu meer dan 10.000 kamers’.

Tijdelijk Wonen 

De Alliantie is sinds eind 2010 eigenaar van het ACTA-gebouw aan de Louwesweg in Slotervaart. Er zijn pas op termijn plannen met deze locatie. De woningcorporatie wil het enorme pand graag ter beschikking stellen voor tijdelijk wonen. Samen met het TransformatieTeam is hiervoor een plan ontwikkeld voor circa 460 onzelfstandige eenheden met gemeenschappelijk sanitair en keuken/ ontmoetingsruimte voor jongeren en studenten en ca 6.000 m2 culturele broedplaats.
De Alliantie draagt het gebouw daartoe voor een periode over aan twee beheerders: een op te richten stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam (TW-A) en Urban Resort. Urban Resort geeft met een culturele broedplaats invulling aan de begane grond en 1e verdieping, TW-A met de woningen aan de 2e t/m 8e verdieping.
Het gebouw wordt zo veel mogelijk in de huidige staat benut, maar er zijn flinke aanpassingen nodig, zoals de plaatsing van sanitair, te openen ramen in de gehele gevel en een nieuwe cv-installatie. De aanpassingskosten en beheerkosten moeten worden terugverdiend uit de huuropbrengsten.
Centraal in de aanpak staat de zelfwerkzaamheid van de bewoners. Dit is al eens eerder gebeurd in het project AL16 in Utrecht. Hulp bij de verbouwing  levert een korting op de huur op. 

De voorbereidende werkzaamheden worden vooralsnog uitgevoerd door het TransformatieTeam in samenwerking met de Alliantie. Later wordt de op te richten stichting TW-A verantwoordelijk beheer en verhuur. De werving van bestuursleden voor TW-A is net gestart.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS