Afnemende vraag naar huurwoningen

15.09.2011

 ‘Afnemende vraag naar huurwoningen’

update: 16:25

De komende tien jaar daalt in Noord-Holland de vraag naar huurwoningen. De vraag naar koopwoningen zal daarentegen stijgen, zo heeft onderzoeksbureau ABF research in opdracht van de provincie Noord-Holland becijferd.

De vraagafname onder huurwoningen komt geheel voor rekening van een daling van de vraag naar betaalbare huurwoningen.  Duurdere huurwoningen laten nog wel een kleine toename van de vraag zien. In de koopsector worden woningen in alle prijsklassen gevraagd, maar het meest (meer dan de helft) tussen 180.000 en 350.000 euro.

Het voorgenomen nieuwbouwprogramma sluit volgens ABF echter niet goed aan op de te verwachten stijging op de koopmarkt. Het geplande aantal eengezinswoningen en appartementen mag wel een iets kleiner deel van het nieuwbouwprogramma uitmaken, aldus de samenstellers van de kwalitatieve woningmarktverkenning.

Volgens Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties kan het ABF-rapport zo de prullenbak in. Hij twittert:  "Zo zou Amsterdam tot 2020 6450 woningen per jaar bouwen. Wie gelooft dat nog."

 

Het rapport vindt u HIER 

Trefwoorden