AFWC-directeur Egbert de Vries: 'Nieuwe kabinet biedt niet meer dan een fooi'

05.10.17
AFWC-directeur Egbert de Vries: 'Nieuwe kabinet biedt niet meer dan een fooi'

Het nieuwe kabinet biedt niet meer dan een fooi. Dat is de reactie van AFWC-directeur Egbert de Vries op het uitgelekte plan van de nieuwe coalitie om verduurzaming van huurwoningen door woningcorporaties te stimuleren.

Naar verluidt willen de vier formatiepartijen corporaties stimuleren hun woningen extra te isoleren of andere energiemaatregelen te nemen. Daar komt in totaal honderd miljoen euro voor beschikbaar. "Als verduurzaming tot speerpunt van kabinetsbeleid mag worden gerekend, dan is deze keuze niet heel overtuigend", aldus De Vries. Hij herinnert eraan dat de Amsterdamse corporaties dit jaar 285 miljoen euro aan verhuurdersheffing betalen. Stadgenoot twitterde afgelopen week nog 30 miljoen euro aan de staat te hebben overgemaakt. Eigen Haard, zo zegt bestuurder Bert Halm, heeft eerder deze maand 51 miljoen euro betaald. "Dan is de kabinetsbijdrage echt onvoldoende", zo meent De Vries.

Ook Aedes-voorzitter Marnix Norder kraakt de opstelling van de nieuwe coalitie. "Dit is een mager begin. Met vijftig euro per woning kun je bij wijze van spreken alleen een aantal spaarlampen kopen. Terwijl echt forse investeringen nodig zijn om woningen duurzaam te maken", zegt Norder. Hij verwacht veel meer van het nieuwe kabinet. "Corporaties willen heel graag hun plannen voor verduurzaming versneld uitvoeren, maar daar hebben we veel meer geld voor nodig. Als we al het geld dat we hebben nu uitgeven aan verduurzaming, dat lukt het niet om voor 2066 onze woningen CO2-neutraal te hebben."

De Woonbond heeft eveneens weinig goede woorden over voor de opstelling van Rutte III. "Als dit klopt, dan is het volstrekt onvoldoende", verklaart Woonbond-directeur Ronald Paping. Huurders liggen volgens hem krom om de staatskas te spekken. "Corporaties staan voor een enorme uitdaging. Dan volstaat het niet om te zeggen dat de politiek de huursector ietsje minder gaat uitwringen."

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte III wordt waarschijnlijk komende dinsdag gepresenteerd.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS