De Alliantie realiseert binnen half jaar starterswoningen in Almere

24.07.2017
Image

Woningcorporatie de Alliantie heeft onlangs 72 sociale huurwoningen voor starters opgeleverd. Het gaat om modulaire bouw van NEZZT die in Odeonpark in Almere Stad zijn geplaatst. De starterswoningen komen bovenop de prestatieafspraken die de Almeerse woningcorporaties met de gemeente hebben gemaakt, laat gebiedsontwikkelaar Jolanda Niessen van de Alliantie weten. Daarin neemt de Alliantie in Almere al duizend sociale huurwoningen in de komende vijf jaar voor haar rekening.

Mede door de krappe woningmarkt in Amsterdam is er steeds meer interesse in Almere. Dat is te merken aan stijgende huizenprijzen. Daarnaast groeit de vraag naar betaalbare huisvesting, waar de Alliantie met de realisatie van extra starterswoningen aan wil voldoen. Begin dit jaar was Odeonpark nog een braakliggend terrein, een half jaar later hebben de starters op de woningmarkt hun sleutel gekregen.

Het gaat in Odeonpark om tijdelijke woningen van twee of drie kamer die variëren tussen 35 en 55 vierkante meter. De eenheden kunnen maximaal vijftien jaar blijven staan, bedoeld voor starters, waaronder statushouders.

De woningen kunnen na gebruik in Odeonpark weer worden ingezet op andere locaties. Ze zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden verplaatst en aangepast. Directeur Bas de Haan van NEZZT: ”Deze woningen zijn dus enorm flexibel. Door hergebruik gaan ze heel lang mee en belasten we het milieu aanzienlijk minder. Bij een nieuw gebruik kunnen ze indien nodig worden aangepast zodat de woningen altijd voldoen aan een actuele behoefte. Met dit woonconcept tillen we samen met de Alliantie starterswoningen naar een hoger niveau. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met traditionele nieuwbouwwoningen, ook als het gaat om levensduur. Alleen worden ze ingezet voor een kortere gebruiksperiode.”

Odeonpark is de eerste van drie projecten die de Alliantie en NEZZT samen ontwikkelen om te voldoen aan de stijgende vraag naar betaalbare starterswoningen.