Amsterdam bouwt recordaantal woningen: 8.376

10.12.15
Bron: Basisbestand Woningproductie G&O Amsterdam
Amsterdam bouwt recordaantal woningen: 8.376

In Amsterdam zijn 8.376 woningen in aanbouw genomen. Dat is een absoluut bouwrecord. Ruim de helft hiervan is een huurwoning met een huur van minder dan 710 euro, voor ongeveer de helft bedoeld voor studenten- of jongeren. De andere helft van de totale productie bestaat uit koop- en huurwoningen in het marktsegment, waarbij met name de vrije sector huur sterk groeit. Zo zijn er 1.368 woningen bijgekomen met een middenhuur tussen de 710 en 970 euro. Ook dat is een record.

De bouwcrisis lijkt daarmee definitief voorbij. Wethouder Laurens Ivens (wonen): “Dit is een absoluut hoogtepunt in de bouw waar ik heel blij mee ben want deze woningen zijn hard nodig. We zien een toename van het aantal mensen dat een woning zoekt in deze stad. Er is een grote vraag naar zowel koopwoningen als huurwoningen. De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal van de stad harder dan de daarvoor benodigde woningen, nu is dat voor het eerst omgekeerd. We verlichten de druk op de woningmarkt daardoor iets.”
Ook in 2014 werden al meer dan 5000 woningen in aanbouw genomen. Vorig jaar is het college gekomen met het Actieplan woningbouw 2014-2018 waarin een reeks maatregelen en actiepunten staan om de bouwproductie verder te stimuleren. Het afgelopen jaar heeft de gemeente hard aan deze maatregelen gewerkt omdat er elk jaar 10.000 mensen bij komen in Amsterdam. Dat betekent onder andere de samenwerking zoeken met bouwers, doorlooptijden te verkorten, slaagkansen van projecten te vergroten en procedures vereenvoudigen. Maar ook bouwgrond blijven aanbieden en de transformatie van leegstaande kantoren stimuleren.

Bovenop de 8.376 woningen is in 2015 ook gestart met de bouw van 881 tijdelijke woningen. Dit zijn woningen die voor een beperkte periode gebouwd worden, meestal 15 jaar.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS