Amsterdam levert meer dan 9.000 woningen op in 2017

16.01.18
Amsterdam levert meer dan 9.000 woningen op in 2017
Er zijn in de hoofdstad in 2017 niet alleen heel veel woningen in aanbouw genomen, maar ook een recordaantal opgeleverd. Amsterdam werd ruim 9.000 nieuwbouwwoningen rijker, waarvan bijna een derde in Nieuw-West. Eerder meldde Amsterdam al de start bouw van ruim 7.000 woningen in 2017. Van de opgeleverde woningen valt 43 procent in de sociale huursector, 20 procent in het middensegment en 40 procent in het dure segment. Het totaal aandeel koopwoningen is 30 procent, waarvan 5 procent in het middensegment.
Dat Nieuw-West zo hoog scoort is vooral het gevolg het gereedkomen van enkele grote complexen voor studenten, zoals Little Manhattan van International Campus aan de Lelylaan (869 woningen), Change= aan het Allebéplein (496 woningen) en Zuidblok fase 1 van De Key (175 woningen). Dat verklaart gelijk het grote aandeel sociale huur. Maar dat is niet het hele verhaal: er werden in Nieuw-West nog bijna 30 andere projecten opgeleverd, waaronder veel nieuwbouw van De Alliantie in de Henri Dunantstraat (Staalmanbuurt). 
Ook iets dichter naar de stad, in Stadsdeel West werden veel woningen opgeleverd, zoals het studentencomplex Zuidwestkavel van International Campus (361 woningen). Dichterbij het centrum werd ook het monumentale Pontsteigergebouw in de Houthaven in december kennelijk al afgemeld (366 woningen), terwijl het pand toen nog niet af was. Zo is er altijd wel iets af te dingen op dergelijke lijstjes.
Stadsdeel Oost staat al vele jaren hoog genoteerd, dankzij de nieuwbouwgebieden IJburg (285), Zeeburgereiland (618) en Overamstel (199 woningen). Het Cruquiusgebied staat voor het eerst op het overzicht met in totaal 200 opgeleverde woningen. En op de Zuidas ontstaat langzamerhand de geplande woonwerkwijk. In 2017 werden er 486 woningen opgeleverd.   
 
Het voorlopige oplevercijfer van de gemeente Amsterdam wijkt altijd enigszins af van het officiële nieuwbouwcijfer dat later door CBS wordt gepubliceerd. Amsterdam telt transformaties wel mee (functieverandering), het CBS niet. Omgekeerd telt het CBS tijdelijke woningen weer mee, en Amsterdam niet. 
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS