Amsterdam ondersteunt lage inkomens met hoge huur

16.11.16
Amsterdam ondersteunt lage inkomens met hoge huur
update 16:45
De gemeente Amsterdam wil duizenden Amsterdamse sociale huurders met een laag inkomen compenseren voor de hoge huren die ze betalen. Gemiddeld zou het gaan om meer dan 340 euro per huishouden voor 2016. Het geld komt uit de pot voor armoedebestrijding van SP-wethouder Arjan Vliegenthart. Het gaat om sociale huurders met een inkomen tot 120 procent van het minimum en een huur boven de aftoppingsgrens (tussen 586 en 710 euro). 
Vliegenhart stuurt vandaag het voorstel naar de gemeenteraad, maar zorgde via de dagbladen en Radio 1 al voor voorpubliciteit. Uit die bronnen wordt duidelijk dat hij met deze maatregel vooruitloopt op huurverlagingen die de corporaties de komende jaren zullen geven aan deze groep minima. De implementatie van dat beleid gaat geruime tijd duren. Vandaar dat hij tot deze tijdelijke compensatiemaatregel vanuit de gemeente heeft besloten. 'Voor deze groep is een halve maand huur veel geld', verklaart Vliegenthart in De Volkskrant. 'Wij willen de 3,4 miljoen euro die we voor dit doel uittrekken dus ook echt dit jaar uitgeven.' Het zou gaan om zo'n tienduizend huurders. Ze worden aangeschreven door de gemeente.
 
De SP-wethouder moest zich vorig jaar nog voor de gemeenteraad verantwoorden waarom hij zijn verhoogde budget voor armoedebestrijding niet volledig had besteed. De huidige maatregel geldt voor drie jaar.
De Rekenkamer Metropool Amsterdam publiceerde vandaag het Tweede Opvolgingsonderzoek Armoedebeleid in Amsterdam. Uit dit onderzoek blijkt dat het college inmiddels vijf van de tien eerdere aanbevelingen volledig heeft uitgevoerd. Twee aanbevelingen zijn gedeeltelijk uitgevoerd en drie aanbevelingen niet.

De rekenkamer vraagt meer aandacht voor transparante en consistente informatie over de armoedeval en een verkenning naar mogelijkheden om die te verkleinen. Bovendien wil ze zicht krijgen op de uitvoeringskosten van de verschillende inkomensvoorzieningen.

 
Zie ook:
Gemeente Amsterdam compenseert sociale huurder voor relatief hoge huur (Volkskrant, 16 november)
Amsterdam helpt laagste inkomens met huur (Parool, 16 november

Het onderzoeksrapport van de rekenkamer is te downloaden van: www.rekenkamer.amsterdam.nl

Trefwoorden:

Vliegenhart stuurt vandaag het voorstel naar de gemeenteraad, maar zorgde via de dagbladen en Radio 1 al voor voorpubliciteit." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS