Amsterdam is stout: zonnedak virtueel delen

20.07.2011

Amsterdam is stout: zonnedak virtueel delen

Amsterdam begint deze maand met een proef waarbij appartementbewoners de energie uit een gezamenlijk zonnedak slechts 'virtueel' delen. Daarmee wordt volgens de gemeente de randen van de energiewetgeving opgezocht. Het moet het behapbaarder maken voor Amsterdammers om zonnepanelen te plaatsen. 

In de hoofdstad zitten vaak meerdere appartementen in één pand. De appartementeigenaren moeten allemaal instemmen met het plaatsen van zonnepanelen. Maar om van de opgewekte energie te profiteren, moeten alle individuele huishoudens worden aangesloten. Dan moeten van de zonnepanelen kabels worden getrokken naar de energiemeters van de afzonderlijke appartementen. Dat is een relatief dure en ingrijpende ingreep.

Veel praktischer zou het zijn om het zonnepaneel - bijvoorbeeld - alleen op het lichtnet van de bovenste bewoner aan te sluiten en vervolgens een computerprogramma de opbrengst van de zonnestroom te laten uitrekenen. Deze kan dan worden verdeeld over de andere eigenaren. Dat wordt 'virtueel salderen' genoemd.

De gemeente zoekt met de proef naar eigen zeggen 'de grenzen van de energiewetgeving' op. De pilot loopt tot het begin van de zomer van 2012. Ten minste drie panden met een gedeeld dak doen mee.