Overslaan en naar de inhoud gaan

ASR-topman waarschuwt: regulering middenhuur leidt tot minder woningbouw

Image

Het kabinetsplan om een flink deel van de vrije huursector te gaan reguleren, vormt een bedreiging voor de woningbouw. Die waarschuwing spreekt topman Jos Baeten van verzekeraar ASR uit in het FD. ASR is een grote vastgoedbelegger. Bij de presentatie van het jaarverslag waarschuwde Baeten voor de reguleringsplannen van minister Hugo de Jonge: "Er is voldoende kapitaal beschikbaar in Nederland om de bouw van woningen te financieren en de bereidheid is groot, maar de investering moet wel financieel haalbaar zijn."

De Jonge heeft de institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, nodig om de bouwproductie op te voeren. Uit die hoek, via de IVBN en via de Neprom, klinkt al sinds de presentatie kritiek op de reguleringsplannen van de minister. Achter de schermen wordt intensief gelobbyd, maar Baeten kiest nu via het FD bewust de publiciteit: "We zitten aan tafel in Den Haag waar de woningmarkt wordt besproken, maar soms moet je de publiciteit zoeken om zaken echt in beweging te krijgen of tegen te houden."

Volgens het huidige voorstel vallen woningen tussen de 141 en 187 punten straks in de nieuwe categorie gereguleerde middenhuur, waarvan de maximale huur met 187 punten op ongeveer 1.100 euro per maand uitkomt. Het huidige puntenstelsel (WWS) wordt aangepast, waardoor energiezuinige woningen (dus ook elke nieuwbouwwoning) veel meer punten krijgen.

Minister De Jonge wil met zijn maatregelen zowel de institutionele beleggers aan boord houden als excessen op de woningmarkt bestrijden: “Een betaalbare huurwoning is voor mensen met een middeninkomen steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn." Volgens Baeten kunnen er beter specifieke maatregelen worden genomen voor de paar grote steden waar dit speelt.

De Woonbond en ook de gemeente Amsterdam vinden daarentegen dat de reguleringsplannen niet ver genoeg gaan. Wethouder Zita Pels is er voor de reguleringsgrens op te trekken tot een huur van 1.250 euro.