Overslaan en naar de inhoud gaan

Handboek Wooncoöperaties Amsterdam

Het Handboek Wooncoöperaties Amsterdam van Stichting !WOON geeft een berg informatie aan degenen die willen starten of net zijn gestart met een wooncoöperatie. De auteurs leggen eerst nog eens uit wat een wooncoöperatie is, hoe je een wooncoöperatie kunt starten en welke vormen er bestaan in Nederland. En vervolgens wat er daarna op je af komt: het selectieproces om in aanmerking te komen om zelf te gaan bouwen; of als je bestaand vastgoed wilt kopen en verbouwen; of als groep een in zee wil gaan met een woningcorporatie en een beheercoöperatie vormt.

Dan gaat het zowel om de vele praktische zaken als subsidies, financieringsmogelijkheden, liquiditeitsplannen, gemeentelijke selectieprocedures als de groepsprocessen in het lange traject. De praktische informatie wordt aangevuld met een serie interviews met leden van bestaande wooncoöperaties en dat voegt veel toe. Die interviews betreffen lang niet alleen Amsterdamse initiatieven. 
Het handboek is overigens wel primair gericht op de Amsterdamse situatie. De hoofdstedelijke achtergrond van de publicatie komt het meest expliciet naar voren in interviews met projectleiders van het Team Zelfbouw van de gemeente Amsterdam en met bestuursleden van het Platform Wooncoöperaties Amsterdam.

Bij elkaar een uitermate informatief én toegankelijk geschreven handboek voor al degenen die zich op het pad van de wooncoöperatie willen begeven. Met behartenswaardige tips van ervaringsdeskundigen, zoals deze: “Als je dit wilt doen, moet je radicaal genadig zijn. Je kunt niet in termen denken van oneerlijk of eerlijk. Het proces is intrinsiek oneerlijk; [...] de ene bewoner doet altijd meer dan de ander. Maar op een ander vlak is het misschien weer andersom."

Fred van der Molen

Handboek Wooncoöperaties Amsterdam. Uitgave van Stichting !WOON. Auteurs: Clemens Mol en Tessa Buck. 142 pagina's. Gratis te downloaden. Zie onderstaande link.