Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwen voor ouderen in Reigersbos Amsterdam-Zuidoost

Image

Eigen Haard bouwt in de wijk Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost ruim vijftig nieuwe woningen, waarvan het grootste deel specifiek voor senioren uit de wijk. Ouderen krijgen zo de kans hun oude, grote woning – in Reigersbos staan veel grote woningen – in te wisselen voor een meer geschikt appartement. 

“Er is grote behoefte aan ouderenwoningen, ook hier in deze buurt. Fijn dat we in samenwerking met de gemeente een plek hebben gevonden om deze woningen te kunnen bouwen. Zo stimuleren we de broodnodige doorstroming en komen grotere woningen vrij voor gezinnen”,  aldus bestuurder Anke Huntjes.
De wens om in de eigen buurt te verhuizen komt voort uit gesprekken tussen bewoners en gemeente. “De aanpak met Eigen Haard is een mooi voorbeeld van hoe wij de woningnood willen aanpakken: we zorgen dat de randvoorwaarden om doorstroom te bevorderen optimaal worden ingezet. Samen met de bewoners bouwen we aan een buurt waar behoefte aan is. Dankzij dit soort projecten kunnen mensen ook in hun volgende woning naar hun vertrouwde bakker en huisarts”, zo verklaart wethouder Van Dantzig van Wonen en Gebiedsontwikkeling.

ANA architecten maakt het ontwerp. Een klankbordgroep uit de buurt heeft voor hen gekozen. “ANA architecten spreekt ons het meest aan,” vertelt bewoner Fokke Wierda. “Zij hebben veel onderzoek gedaan naar de woonwensen van ouderen en naar de gevolgen van de toenemende vergrijzing.” Verhuur is voorzien in 2027.