Bouwproductie Amsterdam zakt niet verder

11.12.12
Start bouw, nieuwbouw Amsterdam
Bouwproductie Amsterdam zakt niet verder

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar slechts 2093 woningen in aanbouw genomen, zo heeft wethouder Van Poelgeest van Grondzaken en Ruimtelijke Ordening dinsdag 11 december bekend gemaakt. De bouwproductie is iets hoger dan vorig jaar; toen werden 2044 woningen in aanbouw genomen. Wel groeit de bouw van het aantal reguliere koop- en huurwoningen: van 1012 woningen in 2011 naar 1467 in 2012. De overige woningen zijn koop- en huurwoningen voor studenten (en starters). Zo werd in 2012 Villa Mokum in aanbouw genomen op het Amstelkwartier met in totaal 626 koop- en huurstudio’s voor studenten en starters.

De productie blijft historisch laag. Sinds vier jaar ligt de productie ver onder de drieduizend woningen. In 2007 en in 2008 werden nog 4400 woningen in aanbouw genomen. In 2006 haalde Amsterdam een productierecord met 6494 woningen.

Wethouder Maarten van Poelgeest maakte de startbouwcijfers bekend op het jaarlijkse prijzenfestival van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam. Hij sprak daar sombere woorden over de ontwikkeling van de stad. Na een lange periode van groei, dreigt de stad op slot te raken. Volgens Van Poelgeest gaat de bouwproductie nog verder teruglopen nu het kabinet de corporaties belast met de verhuurderheffing. De doorstroming in de hele regio zal verder stagneren met alle economische gevolgen van dien: "De hele roltrap komt tot stilstand".

Hij riep de corporatiesector op de salarissen van de directie terug te brengen: "Los dat op. Jullie hebben daar last van." De teruglopende bouwproductie en de dalende huizenprijzen hebben gevolgen voor het Vereveningsfonds. Volgens Van Poelgeest zal het aantal bouwplannen dan ook nog verder teruggebracht moeten worden. Hij riep beleggers op in Amsterdam te investeren in middeldure huurwoningen en wil ook doorgaan met ruimte bieden aan zelfbouw.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS