Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwsector roept gemeenten op de bouw op gang te houden

Image

Bouwend Nederland heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen bouwwerkzaamheden niet te belemmeren, aanbestedingen door te laten gaan en onderhoudswerkzaamheden zelfs naar voren te halen. De bouw- en technieksector wil veilig aan het werk blijven tijdens de coronacrisis. Vrijdag maakten minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen hierover al met Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Doekle Terpstra van Techniek Nederland landelijke afspraken. Er komt een protocol ‘Samen veilig doorwerken’, waarin wordt gespecificeerd hoe en in welke situaties er veilig doorgewerkt kan worden. Uitgangspunt daarbij zijn de adviezen van het RIVM.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland roept de overheid op om anders dan bij de vorige crisis alles te proberen om een dip in de bouwproductie te voorkomen en werkgelegenheid in stand te houden. Gemeenten kunnen de sector bijvoorbeeld helpen door geen boetes op te leggen voor te laat betaalde rekeningen, door zelf snel te betalen, ambtenaren goed bereikbaar te houden, lokale lasten te verlichten en onderhoudswerkzaamheden op moeilijk bereikbare plekken juist nu op te pakken. In de Cobouw wijst Harold Lever, voorzitter Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer, er op dat de rust in de binnensteden een uitgelezen kans is om graafwerkzaamheden naar voren te halen.
De bouw gaat momenteel op veel plaatsen nog gewoon door, maar volgens Jan Overtoom, regiomanager van Bouwend Nederland, gaat door ziekteverzuim en corona-maatregelen de productiviteit wel omlaag. Daarbij vertrekken vaklui uit Oost-Europa naar hun thuisland uit vrees voor sluitende grenzen.