Cruquius Kavel 1.1 wint Zuiderkerkprijs, Burgerweeshuis de Geurt Brinkgreve bokaal

13.12.18
Cruquius Kavel 1.1 wint Zuiderkerkprijs, Burgerweeshuis de Geurt Brinkgreve bokaal
De Zuiderkerkprijs 2018 voor het beste opgeleverde woningbouwproject gaat naar Cruquius Kavel 1.1. Opdrachtgever is Amvest en de architect: Geurst & Schulze Architecten. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelingsproject gaat naar de partijen achter de renovatie van het Burgerweeshuis onder leiding van architect Wessel de Jonge.
 
De Zuiderkerkprijs gaat naar de twee woongebouwen langs de kade van de Entrepothaven, de eerste twee wooncomplexen die gebiedsontwikkelaar Amvest op de ontwikkellocatie Cruquiuseiland heeft gerealiseerd. De L-vormige blokken omsluiten een intiem binnenhof met privé-terrassen en een collectief gebied. Doordat de bovenste twee lagen terugspringen, krijgen het hof en de zijstraatjes voldoende zon en licht. Op deze wijze is ook visueel de hoogte van de blokken beperkt en zijn rondom ruime dakterrassen over de volle breedte van de woning.
 
In de plint bevinden zich bedrijfsruimten en woningen. Alle woningen op de begane grond hebben hun voordeur direct aan de straat. De plint is uitgevoerd in een lichtgekleurde natuursteen, de bovenliggende verdiepingen in een wit genuanceerde baksteen.   
Beide andere genomineerden voor de Zuiderkerkprijs waren Amstel Tower en De Roze Hallen

Geurt Brinkgreve bokaal

De Geurt Brinkgreve bokaal gaat naar de renovatie van Aldo van Eyck’s Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad. Na vertrek van de laatste kinderen is het in gebruik geweest als academiegebouw en tijdelijk kantoor, maar daarna heeft het rijksmonument langdurig leeg gestaan. Nu is het de trotse hoofdzetel van gebiedsontwikkelaar BPD. De nieuwe eigenaren hebben het Burgerweeshuis ontwikkeld voor de eigen vastgoedportefeuille, zodat kon worden uitgegaan van een duurzame, lange-termijn benadering. Doel was het creëren van een hedendaagse kantooromgeving met een sterke eigen identiteit door het respecteren van de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten. De slechte thermische prestaties, de problematische ruimteakoestiek en de in het beton gefixeerde lichtpunten in het sculpturale koepelplafond vormden de grootste ontwerpuitdagingen. De elektrosystemen konden worden geïntegreerd in een amper 30 mm dik laagje akoestisch spuitwerk in de koepels. Zo wordt ook het oorspronkelijk ruwe oppervlak van de betonkoepels in herinnering gebracht. Wessel de Jonge architecten was verantwoordelijk voor de herontwikkeling.
De beide andere genomineerden waren Rivierstaete aan de Amstel en Soho House Amsterdam aan de Spuistraat.
 

Trefwoorden:

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS