Overslaan en naar de inhoud gaan

D66-leider Reinier van Dantzig loopt zich warm als nieuwe wethouder Wonen

Image

De verkiezingen zijn pas volgend jaar, maar D66-leider Reinier van Dantzig pookt het vuurtje binnen het Amsterdamse college vast op.
Hij bekritiseerde de bouwprestaties van wethouder Laurens Ivens in AT5's Park Politiek. "Ik mag Laurens Ivens graag", zegt hij, "maar als wethouder grossiert hij meer in persberichten versturen dan palen in de grond slaan." Ivens reageerde per tweet: hij verstuurde vorig jaar zo’n 30 persberichten en nam zo’n 6.000 nieuwe woningen in aanbouw.

Van Dantzig maakt er geen geheim van dat hij de nieuwe wethouder Wonen en Stedelijke Ontwikkeling wil worden. Hij verwijt Ivens met name dat hij te weinig betaalbare woningen voor de middeninkomens realiseert, toch een speerpunt van het huidige college. Ivens heeft volgens Van Dantzig met te veel wantrouwen marktpartijen bejegend die die woningen moeten bouwen. "Zo'n intentieovereenkomst voor 10.000 woningen, dat zijn de voorstellen die je nodig hebt. Je moet niet bij elk projectje proberen het onderste uit de kan te halen of het helemaal tot op de millimeter willen regelen want dat blokkeert gewoon de woningbouw. Dat hebben we de afgelopen tijd wel gezien."

Ivens laat in een tweet weten dat hij de uitlatingen van Van Dantzig “weinig recht doen aan alle ontwikkelaars, investeerders en bouwvakkers in Amsterdam die al jarenlang recordaantallen woningen realiseren".

Trefwoorden