Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Huis krijgt energielabel

EnergiedossierCorporaties en energiebedrijven hebben een actieplan ontwikkeld waarmee het energieverbruik de komende twaalf jaar met dertig procent moet worden verminderd. In juni werd het energiebesparingsplan ‘Meer met minder’ aangeboden aan minister Cramer van VROM. Een van de maatregelen is dat elk huis en gebouw vanaf januari 2008 een energielabel krijgt, zoals al voor apparaten bestaat. Alle woningen of bedrijfspanden die worden gebouwd, verkocht of opnieuw verhuurd moeten dan zijn voorzien van zo’n label. Woningcorporaties hebben nog de tijd tot 2009, mits zij tegelijk hun hele gebouwenbestand van een energielabel voorzien.

Om energiebesparende maatregelen aantrekkelijker te maken, wordt bovendien de mogelijkheid onderzocht om een energiefonds op te richten voor leningen met lage rentes. Geld uit dit fonds kan gebruikt worden voor rentesubsidies en zogenoemde groenkredieten in aanvulling op een bestaande hypotheek. Minister Cramer is eventueel bereid 50 miljoen euro in zo’n fonds te investeren.

De inzet is dat alle investeringen (woon)lastenneutraal blijven. Volgens de initiatiefnemers Aedes, Cobouw en VROM wordt huurverhoging na het nemen van energiebesparende maatregelen gecompenseerd door een lagere energienota. De Woonbond is vanwege de mogelijke huurverhogingen tegen de invoering van een energielabel. De rekening van energiebesparing wordt zo bij de huurders gelegd. De Woonbond vindt de plannen bovendien niet ambitieus genoeg. Er wordt een besparing geclaimd van dertig procent, maar die besparing wordt volgens de Woonbond maar in veertig tot zestig procent van de woningvoorraad gerealiseerd. Over de totale woningvoorraad berekend zou dit op de lange duur maar een besparing zijn van vijftien in plaats van de veronderstelde dertig procent. [JvV]

Thema