Top

Vijf jaar NUL20

Toen vijf jaar geleden het eerste nummer van NUL20 verscheen, was de malaise in de Amsterdamse woningproductie groot. Journalistiek gezien was dat natuurlijk een buitenkansje. Want waar problemen zijn, is debat; waar schaarste is, moet worden gekozen; waar oplossingen worden gevraagd, openbaren zich tegenstrijdige visies. De bouwstagnatie is inmiddels bezworen. Er wordt weer koortsachtig gebouwd in Nederland en in Amsterdam. In 2006 werden maar liefst 6494 woningen in aanbouw genomen en 5510 woningen opgeleverd. De keerzijde van deze bouwboom dient zich al aan: aannemers worden kieskeuriger, levertijden van bouwmateriaal lopen op en de ontwikkelkosten stijgen. Deze ontwikkeling zal zich dit jaar voortzetten, want in 2007 worden minstens zoveel woningen in aanbouw genomen.
Nu de stagnerende productie op gang is gebracht, beweegt de slinger van het woondiscours de andere kant op. Het mantra ‘bouwen, bouwen, bouwen’ wordt alweer bijna overstemd door kwaliteitsdiscussies. Slopen van bestaande bouw wordt steeds kritischer bekeken; wethouder Tjeerd Herrema vervangt Stadigs Nico Nijmeijerpluim (voor snel bouwen) door de Geurt Brinkgreve Bokaal voor best geslaagde functiewijziging van een bestaand gebouw; de nieuwe woningbouwregisseur Bob van der Zande jaagt niet meer op aantallen maar heeft “behoefte om opnieuw te reflecteren op de toekomstige woningkwaliteit”. En bij de uitreiking van de Zuiderkerkprijs hekelt jury-voorzitter Felix Rottenberg het structureel wegstoppen van sociale huurwoningen in de minst gunstige hoekjes van nieuwbouwcomplexen. Nieuwe en tegelijk heel oude geluiden.

Zoals gezegd, NUL20 bestaat nu vijf jaar. Een goed moment om eens kritisch naar ons zelf te kijken. Maar dat doen we graag met u, de lezer. Wij willen heel graag weten wat u van ons blad vindt. Bij dit nummer vindt u daarom een lezersenquête. Mag ik vijf minuten van uw tijd vragen om deze vragenlijst in te vullen en op te sturen? Bij voorbaat dank.

Fred van der Molen
Hoofdredacteur NUL20
fred@nul20.nl