Draaibare boot wint ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

16.04.10

Draaibare boot wint ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

Team 4D is winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen. De jury roemde de eenvoud van het ontwerp: een woning die met de seizoenen meedraait en daardoor efficiënt gebruik maakt van de warmte van de zon. Op basis van dit ontwerp - aangevuld met de beste ideeën van andere inzendingen - wordt er daadwerkelijk een duurzame drijvende modelwoning gebouwd. Deze komt in IJburg te liggen en is in 2012 ook te zien op de Floriade in Venlo. De kennis die tijdens de wedstrijd is verzameld, is gebundeld in een nieuw kennisplatform over duurzaam bouwen en wonen: www.eatmyhouse.nl.

Drijvende boot

Team 4D ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. De woning heeft twee soorten gevels: een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. In de winter kan de serre naar de zon worden gedraaid waardoor zonnewarmte wordt opgenomen. In de zomer kan de warmte juist worden buitengehouden door de dichte kant van de woning naar de zon te draaien. Dit levert een grote winst op in de energiehuishouding.

De deelnemers  aan de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen hadden een dubbele uitdaging: een drijvende woning ontwerpen die volledig zelfvoorzienend is én is gebouwd van Cradle to Cradle materialen. De woningen moesten onder andere eigen energie opwekken, zelf drinkwater maken, rioolwater zuiveren en gebouwd worden van materialen die volledig herbruikbaar zijn. Op basis van de ingediende ontwerpen wordt er daadwerkelijk een drijfwoning gebouwd. 

De ontwerpwedstrijd is een initiatief van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in Amsterdam. Alle 53 ontwerpen worden tentoongesteld in het Muziekgebouw aan ’t IJ. 

Het volledige juryrapport vindt u hier.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS