Drie consortia geselecteerd voor aanbesteding Food Center

13.10.10

Drie consortia geselecteerd voor aanbesteding Food Center

De gemeente heeft drie consortia geselecteerd om een oplossing voor het sterk verouderde bedrijventerrein Food Center  (FCA) in Stadsdeel West uit te werken. De aanbesteding is geen wedstrijd op prijs, maar op kwaliteit.  Het FCA is een groothandelsmarkt in levensmiddelen van en voor de regio Amsterdam. Over herstructurering en gedeeltelijke functiewijziging van het terrein word al vele jaren gesproken. Flink wat gebouwen zijn in slechte staat, de lay-out is verre van efficiënt en het bestemmings(vracht)verkeer voor het FCA levert een flinke belasting op voor de Jan van Galenstraat.

De drie consortia zijn:

 • AM
  i.s.m. BAM Utiliteitsbouw en Grontmij Nederland B.V.
 • Combinatie:
  Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling B.V.
  VolkerWessels Vastgoed B.V.
  ASR Vastgoed Ontwikkeling N.V.
 • Combinatie:
  Bouwfonds Ontwikkeling B.V.
  MAB Development B.V.
 • Ymere B.V.
  i.s.m. Vroegop Ruhe en Co B.V. en Arcadis Nederland B.V.

Het winnende plan moet voldoen aan alle eisen, maar zal vooral scoren op het invullen van de door de gemeente opgestelde ambities. De beoordeling gebeurt door een onafhankelijke commissie van deskundigen: de zogenoemde Aanbestedingscommissie. Deze commissie wordt voorgezeten door Karen Laglas, directeur a.i. BNA. De overige leden zijn: Ton Schaap,
stedenbouwkundige van Gemeente Amsterdam, Hans Tijl, directeur RO Gemeente Amsterdam, Leo Lemmers, directeur RO Stadsdeel West, Martijn Daalder, zelfstandig adviseur namens de Verenigde Bedrijven Amsterdam en Ben van Ven, programmamanager Herstructurering FCA tevens secretaris van de commissie.

Anders dan anders

 Deze aanbesteding – in vaktermen concurrentiegerichte dialoog - is anders dan anders. Er is geen kant-en-klaar plan waarvoor een uitvoerder wordt gezocht. Een Ambitiedocument vormt het vertrekpunt voor de aanbesteding . Daarin staan in hoofdlijnen de randvoorwaarden voor het nieuwe FCA. Geen vastomlijnde plannen, maar minimumeisen en ambities. Via een zogeheten 'concurrentiegerichte dialoog' wil de gemeente dat de marktpartijen tot een stedenbouwkundig plan met financiële onderbouwing komen. De marktpartij die het beste de ambities van de gemeente verwezenlijkt, wint en zet haar handtekening onder een contract om de herstructurering te realiseren. De definitieve keuze voor het beste plan is in het voorjaar van 2012 voorzien.
Het totale aanbestedingsproces duurt ongeveer twee jaar. Voordat de marktpartijen de plannen voor de herstructurering van het FCA definitief afronden, kan iedereen die dat wil zijn/haar mening geven. Dit is naar verwachting in het najaar van 2011. Het  winnende plan wordt opgenomen in een ontwerp bestemmingsplan. Hier kan iedereen, naar verwachting in 2012, een inspraakreactie op geven.

 

Trefwoorden:


De gemeente heeft drie consortia geselecteerd om een oplossing voor het sterk verouderde bedrijventerrein Food Center  (FCA) in Stadsdeel West uit te werken. De aanbesteding is geen wedstrijd op prijs, maar op kwaliteit." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS