Overslaan en naar de inhoud gaan

Driehonderd Amsterdamse economisch daklozen vinden huis via Tijdelijk Onder Dak

Image

De afgelopen twee jaar zijn ruim driehonderd economisch daklozen geholpen met tijdelijke huisvesting in zo’n 150 Amsterdamse corporatiewoningen. Meer dan de helft stroomt vervolgens door naar een andere woning. Daarvan vindt 34% een vaste woning en 27% een tijdelijke woning of kamer. Het project Tijdelijk Onder Dak is verlengd. Afgesproken is om in 2023 nog eens ruim 250 daklozen aan een woning te helpen.

Het project is een initiatief van vijf Amsterdamse woningcorporaties (de Alliantie, Lieven de Key, Rochdale, Stadgenoot, Ymere), De Regenboog Groep en de gemeente Amsterdam. Voordat corporaties woningen renoveren of slopen, verhuren zij deze huizen een paar maanden tot soms enkele jaren met tijdelijke huurcontracten. Een deel van die leegkomende woningen wordt verhuurd aan economisch dakloze Amsterdammers, met begeleiding door De Regenboog Groep. Gapph verzorgt de verhuur. De oorspronkelijke ambitie was om in één jaar tijd, in tweehonderd woningen, vierhonderd mensen te helpen. Door de coronapandemie zijn veel stadsvernieuwings- en renovatieprojecten uitgesteld en werd er minder verhuisd. 

Stadgenoot had een groot aandeel in de toewijzingen. “Door mensen tijdelijke huisvesting te bieden krijgen zij de tijd en ruimte om op eigen kracht weer een stabiele woonsituatie op te bouwen. Daarnaast zorgen we er in dit project ook voor dat er geen extra druk ontstaat op de woningen die we beschikbaar willen houden voor reguliere woningzoekenden”, aldus Jacqueline van Ham, directeur klant & woning van Stadgenoot.