Geen woningbouw op De Oeverlanden aan De Nieuwe Meer

21.05.2021
Image

De Oeverlanden, de groene strook ten noorden van De Nieuwe Meer in Amsterdam Nieuw-West, blijven groen. Het gebied stond door de jaren heen regelmatig ingetekend als 'zoeklocatie' voor toekomstige woningbouw, maar het college maakt nu de keuze het groen en de recreatiefunctie te behouden en te versterken.
Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening): “Een groeiende stad kan niet zonder groen. De natuur in De Oeverlanden is kwetsbaar en heeft een hoge biodiversiteit. Daarom stellen we de natuur van de Oeverlanden voorop. Zo gaan we ecologische verbindingen aanleggen.” De ligging aan het water bepaalt de identiteit van het gebied, zoals te zien is aan de drijvende rieteilanden, kleine baaitjes en natuurlijke oevers.

Door de forse stedelijke ontwikkeling nabij de Oeverlanden, zoals het Schinkelkwartier en de Zuidas, zal wel de recreatieve druk op de Oeverlanden toenemen. In de gepresenteerde Ontwikkelstrategie voor het gebied komt er een zoneverdeling om rust en reuring af te wisselen. Tegelijkertijd kan het gebied zo een belangrijke functie vervullen voor de toenemende behoefte aan recreatiemogelijkheden aan het water. Men wil het gebied aantrekkelijker maken voor groepen die er nu nog geen gebruik van maken, zoals gezinnen met jonge kinderen. Het idee is om kunst een speciale plaats te geven in het uiteindelijke ontwerp van het gebied.

Bij de ideevorming voor de Ontwikkelstrategie zijn betrokken de Vereniging Nieuw en Meer, Vereniging De Oeverlanden Blijven!, watersportvereniging Onklaar Anker en tuinpark Ons Buiten. De wethouder belooft dat zij de komende jaren deze organisaties betrekt bij de definitieve plannen om van De Oeverlanden een groen en afwisselend landschapspark te maken.

Trefwoorden