Het gezicht van de wooncrisis, corporatieprotest tegen verhuurderheffing

11.11.19
Het gezicht van de wooncrisis, corporatieprotest tegen verhuurderheffing

Vandaag wordt een bundeling van honderden schrijnende verhalen van woningzoekenden aangeboden in Den Haag, die onder het motto #ikwileenhuis zijn verzameld met steun van de Woonbond en woningcorporaties. Bovendien dienen meer dan 180 woningcorporaties ook vandaag een bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een belasting op sociale huurwoningen. Vandaag is een Kamerdebat over de maatregelen die het kabinet wil nemen om de wooncrisis aan te pakken.

De corporaties willen de 1,7 miljard euro die de staat inmiddels jaarlijks via verhuurderheffing ophaalt, inzetten voor de volkshuisvesting. Alleen al in Amsterdam dragen de corporaties dit jaar ruim 200 miljoen euro af aan de schatkist. Dat bedrag loopt de komende jaren verder op. Eerder stelde Rochdale-bestuurder Hester van Buren zelfs dat de heffing in strijd is met de Woningwet. Die stelt namelijk dat woningcorporaties hun middelen in moeten zetten in het belang van de volkshuisvesting.

De woningcorporaties maken principieel bezwaar tegen deze 'huurdersbelasting'. Zij willen Den Haag ertoe bewegen deze heffing af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. De corporaties wijzen er op van elke Nederlandse sociale huurder inmiddels minimaal twee maanden huur direct in de staatskas belandt. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming en in nieuwbouw van betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu is er begrotingsoverschot en moet het geld weer worden bestemd voor de woningmarkt, aldus de woningcorporaties.

De actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen is te volgen via de website www.wooncrisis.nl.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS