Gouden Klinker voor Park Volgermeerpolder

16.12.2011

Gouden Klinker voor Park Volgermeerpolder

De Volgermeerpolder in Waterland, Amsterdam Noord, heeft de Gouden Klinker 2011 gewonnen voor het beste gerealiseerde plan voor de Amsterdamse openbare ruimte. Klaas Jan Wardenaar van bureau Vista, die het landschappelijk ontwerp maakte, heeft woensdagavond 14 december de prijs in ontvangst genomen. Het project betreft de herinrichting van de polder met water en natuur in samenhang met de sanering van de zwaar vervuilde grond. De prijs werd uitgereikt door Dirk de Jager, portefeuillehouder van Stadsdeel West.

De jury bestond uit ir. Eric Luiten (landschapsarchitect), Ronald Hooft (ontwerper en columnist bij Het Parool) en Bob Witman (de Volkskrant). Zij kozen voor Volgermeerpolder vanwege de "toevoeging van hoogwaardige openbare ruimte die voorheen ontoegankelijk was". De jury heeft de winnaar uit 3 genomineerden gekozen. De andere twee genomineerden waren  het Van Beuningenplein van Dijk&co / ConcreteAA / Carve en Mercatorplein van Atelier Quadrat. In totaal waren er acht inzendingen. 

De Gouden Klinker wordt eens in de twee jaar uitgeloofd door het ORlab, het Openbare Ruimte-platform van 4 Amsterdamse gemeentelijke diensten (DRO, DIVV, OGA en IBA). De prijs is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.

Trefwoorden