Grubbehoeve en Bijlmer Parktheater krijgen prijs

18.02.10

Architectuurprijzen voor Grubbehoeve en Bijlmer Parktheater

Grubbehoeve

De Zuidoost Architectuurprijzen 2009  gingen naar de flat Grubbehoeve (vakjury) en het Bijlmer Parktheater (publieksprijs). 

Stadsdeelwethouder Els Verdonk reikte de prijzen uit. Ze vond de keuze van de vakjury voor Grubbehoeve "gewaagd en verrassend.” Als portefeuillehouder Vernieuwing Bijlmermeer zou ze  zelf eerder Fénice of Mi Akoma di Color hebben gekozen, prachtige voorbeelden van de nieuwe Bijlmer. Aan de andere kant: ik heb destijds bewust gekozen voor de oude Bijlmer en het verwarmt mijn hart om te zien hoe zo’n prachtige oorspronkelijke flat weer geheel nieuw leven en aanzien is ingeblazen vooral door de inzet van bewoners.

Maarten Kloos, directeur ARCAM en voorzitter van de vakjury: “De twee woonblokken Fénice en Grubbehoeve waren al snel de belangrijkste kandidaten voor de hoofdprijs. Beiden symboliseren ze twee aspecten van de Bijlmermeer: Fénice, de ambitieuze nieuwbouw en Grubbehoeve de renovatie van de bestaande klassieke oudbouw. Dat de keuze uiteindelijk op Grubbehoeve is gevallen is een gevolg van het vakmanschap dat bij de renovatie is toegepast. Op het eerste oog is de flat nauwelijks veranderd. Door investeringen in details, het openbreken van de plint heeft de flat een geheel nieuwe relatie met haar omgeving gekregen. Dát is ook wat voor ons als jury doorslaggevend was. Grubbehoeve is zo kenmerkend omdat door de samenwerking met bewoners en met simpele middelen gestalte is gegeven aan de vernieuwing van de Bijlmermeer. Dat is vakmanschap en daarom is de flat een terechte winnaar van de Zuidoost Architectuurprijs!”

Bijlmer Parktheater

Het publiek koos Bijlmer Parktheater. Verdonk: "Het theater is belangrijk voor Zuidoost, het is een magnifiek gebouw en heeft in het donker een extra uitstraling. Het grote aantal stemmers en de positieve publiciteit laten zien dat zo’n architectuurprijs een heel goed idee is. We maken er wat mij betreft een traditie van”.

Bijlmer Parktheater
 

Bijna 900 mensen hebben digitaal gestemd. Naast het Bijlmer Parktheater – de uiteindelijke winnaar - dongen Grubbehoeve, de HES en de nieuwe woonbuurten Mi Akoma di Color en Nieuw Kempering mee naar de eerste plaats.

Trefwoorden:

De Zuidoost Architectuurprijzen 2009  gingen naar de flat Grubbehoeve (vakjury) en het Bijlmer Parktheater (publieksprijs). 

Stadsdeelwethouder Els Verdonk reikte de prijzen uit. Ze vond de keuze van de vakjury voor Grubbehoeve "gewaagd en verrassend." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS