Huren in de vrije sector is duurder dan ooit

21.04.2022
Image

Het is in de verhuursector weer business-a-usual. De corona-dip is meer dan verwerkt. De huurprijs per vierkante meter in de vrije sector steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 6,7 procent naar een nieuw record. Dat meldt Pararius. Dat verhuurplatform verhuurt overigens vooral gestoffeerde en gemeubileerde woningen. De kale huurprijzen stegen met 5,4 procent.

Aan de jarenlange huurstijging in de vrije sector kwam tijdens de coronacrisis een einde. De belangrijkste reden daarvoor was de afnemende vraag, omdat toeristen en expats wegbleven. Dat is voorbij. Sinds voorjaar 2021 stijgen de huurprijzen weer en die zijn inmiddels bij Pararius hoger dan ooit. In Flevoland steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs met maar liefst 12,5 procent ten opzichte van vorig jaar. En in Amsterdam - de duurste stad van het land - betaalden nieuwe huurders gemiddeld 8,6 procent meer dan een jaar geleden: gemiddeld ruim 24 euro per m2.

De conclusie van directeur Jasper de Groot van Pararius is dat er te weinig aanbod is. Dat aanbod is overigens de laatste jaren fors toegenomen. Zo zijn er in Amsterdam in twee jaar tijd zo'n 10.000 koopwoningen omgezet naar huur. En ook in de nieuwbouw is de laatste jaren relatief veel vrijesectorhuur opgeleverd. 

De prijzen van Pararius zijn een gemiddelde van drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Bij Pararius wordt het gros van de woningen gestoffeerd (49%) en gemeubileerd (35%) aangeboden. De gestoffeerde woningen, veelal voorzien van vloerbedekking en gordijnen, stegen het meeste: 9,1 procent. De vierkantemeterprijs kwam hier uit op bijna 17 euro. De kale huurprijs kwam uit op ruim 14,31 euro per vierkante meter per maand. 

Dat laatste cijfer komt overeen met de gemiddelde verhuurprijs die  de NVM en VGM NL in hun nieuwste kwartaalcijfers naar buiten brachten: 14,43 euro per vierkante meter. Daarbij gaat het vooral om kale huurwoningen. 

Trefwoorden