Huurders vrije sector worstelen met hoge huren

25.11.16
Huurders vrije sector worstelen met hoge huren
Een recente raadpleging onder huurders in de vrije sector op Java-eiland geeft aan dat 92 procent van de huurders problemen heeft met betaalbaarheid van hun huur. 56 procent wil binnen twee jaar verhuizen. Dat zou blijken uit een enquête die Huurdersvereniging JRJava heeft gehouden onder huurders van Bouwinvest. Het bezit van Bouwinvest bestaat uit een mix van sociale huur, seniorenhuur en vrijesectorhuur. Het merendeel van de huur zit tussen de 800 en 1500 euro.
 
Bouwinvest voert volgens JRJava al jaren de maximale huurverhoging door: "Een huurder die in 2010 nog 975 euro huur betaalde, betaalt nu 1365 euro." Voorzitter Frank van Hoorn: ’Als wij Bouwinvest vragen naar hun visie op het Java-eiland dan is het enige antwoord: winstmaximalisatie. De letterlijke boodschap aan mensen die door de stijgende huren in problemen komen: die moeten dan maar verhuizen, dat is de markt."
De huurquote – dat deel van het netto inkomen dat naar huur gaat – is aanzienlijk: 43 procent van de onderzochte huurders geeft aan dat de huurquote tussen de 30 en 40 procent ligt. Een kwart geeft aan hoger uit te komen dan 40 procent. 95 Procent van de huurders zegt zich zorgen te maken over de toekomstige betaalbaarheid.
Ondertussen zou er al veel worden verhuisd op het Java-eiland. Na verhuizing gaan de huren met soms honderden euro’s omhoog. Nieuwe bewoners zijn expats of jongeren die een woning delen. De leefbaarheid op het Java-eiland staat onder druk, waarschuwt JR Java. "De sociale cohesie is minder geworden vindt 35 procent van de leden, bewoners voelen zich bedreigd in hun toekomst, illegale onderverhuur neemt toe."

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS