Kavel voor laatste woontoren Overhoeks uitgegeven

18.07.2020
Image

De laatste woontoren in Overhoeks in Amsterdam Noord wordt ontwikkeld door Xior Student housing NV. In de ‘BrinkToren’ komen ongeveer 400 huurwoningen in verschillende prijsklassen, waarvan ruim 120 sociale en 140 middeldure huurwoningen. Ymere is beoogd eigenaar van de sociale huurwoningen en neemt de woningen sleutelklaar af. De gemeente en Ymere hebben intensief samengewerkt in de voorbereiding van de tender om dit mogelijk te maken. In de toren komt ook een woonzorgvoorziening, een buurtkamer en er is ruimte voor commerciële voorzieningen zoals een bowlingbaan, buurtsupermarkt en horeca. Naar verwachting start de bouw in 2022. Xior Student Housing NV is een Belgische vastgoedpartij gespecialiseerd in studentenhuisvesting in België, Nederland, Spanje en Portugal.

De 
BrinkToren, de laatste in de rij achter de voormalige Shell-toren, is een ontwerp van Mecanoo architecten. De slanke woontoren van 90 meter hoog moet straks de schakel worden tussen de hoogbouw in de nieuwbouwwijk Overhoeks en de laagbouw van de Van der Pekbuurt.
De BrinkToren wordt een zeer duurzaam project. De toren wordt een netto energieleverancier. Daarnaast zit er veel begroeiing geïntegreerd in de gevels. Dit is niet alleen mooi om zien, maar zorgt ook voor verkoeling, waterberging en het draagt bij aan biodiversiteit. Er komen nestkasten voor vleermuizen en verschillende soorten vogels, zoals slechtvalken en zwaluwen. Ook komt er beplanting op de gevel en daken die aantrekkelijk is voor bijen en vlinders.
In de BrinkToren komen geen individuele parkeerplaatsen voor auto’s. Wel komt er ruimte voor elektrische deelauto’s en is er veel ruimte voor bewoners om hun fietsen te stallen. In het gebouw wordt bewegen gestimuleerd door duidelijk zichtbare trappen en fitnessapparaten in de daktuinen.