Kennis waterwoningen IJburg te boek gesteld

16.05.12

Kennis waterwoningen IJburg te boek gesteld

De Amsterdamse waterwijk op IJburg nadert voltooiing. De totstandkoming vergde veel van de plannenmakers, want een waterwijk bouwen blijkt ook in het waterrijke Nederland te stuiten op een wereld van praktische bezwaren. De opgedane kennis is nu te boek gesteld in ‘Drijvend Amsterdam’.
Het grootschalige experiment is een unicum voor Nederland. Deels uitgevoerd in particulier opdrachtgeverschap zonder welstandstoezicht. De ver in het water stekende steigers achter het Kadegebouw zorgen ervoor dat in hoge dichtheid kon worden ‘gebouwd’. Of liever: afgemeerd. Opvallend genoeg waren het uitgerekend de steigers die voor hoofdbrekens en hoge kosten zorgden.
“Zo’n boek geeft de verworven kennis door aan andere organisaties die voor vergelijkbare uitdagingen staan”, zegt Igor Roovers, directeur van het nauw betrokken Projectbureau IJburg. De “uitdagingen” waarover Roovers spreekt waren groot. Dat gold niet alleen de technische en financiële kant, ook het waterbeheer en de in Nederland goed ontwikkelde regelgeving vroegen om originele oplossingen.

Meer informatie over het boek in de boekenrubriek 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS