De Key wordt weer 'Lieven de Key'

12.11.2021
Image

Woonstichting De Key keert terug naar de naam Woonstichting Lieven de Key, de naam die altijd in de statuten is blijven staan, maar naar buiten toe jaren niet meer werd gebruikt. "Deze naam past beter bij ons verleden, heden en onze toekomst”, verklaart Arlette van Maanen, manager Ontwikkelen & Positioneren de naamswijziging.
De woonstichting wil daarmee nadrukkelijker verwijzen naar de traditie van vernieuwing die de woningcorporatie sinds start in 1868 zou hebben gekenmerkt. Toen besloten zo’n 500 Amsterdamse arbeiders elke week een dubbeltje opzij te leggen voor een woning; dat leidde tot de 'dubbeltjespanden'. “Vandaag de dag zetten wij ons nog steeds in om te kunnen starten en wonen in Amsterdam. Dat deden we bijvoorbeeld met de bouw van de Weesperflat, van het Startblok en van Lieven in Nieuw-West.”

Stuk voor stuk waren dat vernieuwende woonconcepten, legt Karin Verdooren, bestuurder van Lieven de Key sinds april van dit jaar, in een toelichting uit. "De Weesperflat was de eerste studentenflat in Amsterdam met op de begane grond een mensa, een boekwinkel en het kantoor van studentenvakbond ASVA. Startblok Riekerhaven was in 2019 de eerste plek waar statushouders en Nederlandse jongeren gingen samenwonen en een community vormen. Als nieuwe bestuurder van Woonstichting Lieven de Key zet ik deze koers graag voort, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan de dynamiek van Amsterdam."

De naamgever Lieven de Key was overigens een der belangrijkste bouwmeesters van de Hollandse renaissance. Hij was een van de circa 15.000 emigranten die uit de Zuidelijke Nederlanden vluchtten toen in 1584 de hertog van Parma daar binnentrok om het gebied te heroveren voor Spanje.

Trefwoorden