Kunstenaars in woning Karel Appel

15.01.10

Kunstenaars in woning Karel Appel

Dapperstraat 7 is de geboortewoning van Karel Appel. Om hem te gedenken, maakt De Key in het huis vier huurappartementen voor studenten die een jaar studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Het gehele pand wordt nu gerenoveerd. DUS Architects maakt een bijzonder interieurontwerp. Op 25 april, de geboortedag van de kunstenaar, wordt het Karel Appelhuis geopend. 

 

Jaarlijks zal het Karel Appelhuis van half december tot half januari openstaan voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Naast het werk van de kunstenaars die zich tijdens hun verblijf door Appel laten inspireren, is dan ook een expositie over het leven van Karel Appel in de Dapperbuurt te zien zijn.

'Karel Appel Was Hier'

Om het geboortehuis herkenbaar te maken in het straatbeeld heeft De Key kunstenaar Martijn Sandberg opdracht gegeven een gevelteken te ontwerpen, getiteld 'Karel Appel Was Hier' . Dit gevelteken wordt bij de oplevering van de gerenoveerde woningen in maart (dus nog niet moment van de opening van het huis - dat is op 25 april) aan de Dapperstraat onthuld.

De renovatie van het Karel Appelhuis maakt deel uit van een grootschalig renovatietraject van De Key in de Dapperbuurt dat in 2003 gestart is (in samenwerking met het stadsdeel Oost Watergraafsmeer en Ymere). 
Uitgebreide informatie over de buurtaanpak Dapperbuurt is te vinden op www.dapperbuurt.nl.

De kunststudenten die er vanaf 25 april gaan wonen, wonen nu tijdelijk ergens anders. Elk appartement is een zelfstandige woning met eigen badkamer en keuken. Het formaat van de huurappartementen verschilt enigszins, de huurprijs ligt tussen de 340 - 430 euro, dat is inclusief inventaris (meubilering) en elektra.

Karel Appel woonde tot ongeveer zijn zevende aan de Dapperstraat nummer 7, daarna verhuisde het gezin naar de Commelinstraat. 

 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS