Lenteakkoord: nieuwe belasting verhuurders

16.05.2012

Lenteakkoord: nieuwe belasting verhuurders

Wat de woningmarkt betreft verandert er in het Lenteakkoord niets wat betreft de woningmarkt ten opzichte van de oorspronkelijke afspraken. Dat valt op te maken uit berichtgeving van RTL-nieuws, dat zegt over het uitgewerkte Kunduz-akkoord te beschikken. Dat betekent dat de overdrachtsbelasting op 2 procent blijft, de aflossingsvrije hypotheek verdwijnt en verhuurders vanaf 2013 een extra belasting gaan betalen.

Vanaf 1 januari 2013 is voor nieuwe hypotheken de rente alleen aftrekbaar als die in de looptijd volledig en ten minste annuïtair wordt afbetaald.  Voor de bestaande gevallen verandert er niks. Nieuwe hypotheken mogen straks niet hoger zijn dan de waarde van het huis. Een uitzondering zou volgens RTL worden gemaakt voor mensen die hun huis verbouwen waardoor de waarde van het huis toeneemt. Dat geldt ook voor maatregelen die nieuwe huizenbezitters nemen als het gaat om energiebesparende maatregelen. Zij kunnen in die gevallen wel een hogere hypotheek krijgen. Ook zou een uitzondering worden gemaakt voor starters op de woningmarkt. Voor hen komt er een overgangsregeling, zodat zij tijdelijk toch een hogere hypotheek kunnen krijgen.

Vanaf 2013 komt er een nieuwe verhuurdersbelasting. Het bedrag is nog niet bekend. De regeling moet volgens RTL nog worden uitgewerkt. Huurders van sociale huurwoningen met een huishoudinkomen van 33.000 tot 43.000 euro kunnen volgend jaar een extra huurverhoging van één procent krijgen. In de Eerste Kamer wordt dezer weken besloten over een maximale extra huurverhoging met 5 procent  voor inkomens boven de 43.000 euro. De plenaire behandeling van het wetsvoorstel vindt waarschijnlijk op 12 juni plaats

Lees ook: RTL Nieuws

 

Trefwoorden