LSVb: 'Student betaalt te veel voor onzelfstandige woonruimte'

08.05.17
LSVb: 'Student betaalt te veel voor onzelfstandige woonruimte'

Bijna driekwart van de studenten betaalt te veel voor hun onzelfstandige woonruimte, zo blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). In zeventien van de achttien onderzochte steden betalen studenten significant te veel huur. Uitschieters zijn Amsterdam en Utrecht, waar studenten zo’n honderd euro per maand te veel betalen.

De LSVb noemt het schrijnend dat de situatie van de student nauwelijks is verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. “Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden. Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten,” aldus LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

In 2015 betaalde 74 procent van de respondenten te veel huur, in 2016 gaat het om 73 procent. De student is jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur. Amsterdam komt wederom uit de bus als duurste en meest oneerlijke stad om een kamer te huren. Maar liefst 80 procent van de respondenten betaalde te veel huur en gemiddeld ging dat om 115 euro per maand. “Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS