Nieuwbouwplannen van Intermaris verder uit beeld door eis gasloos bouwen

04.05.18
Nieuwbouwplannen van Intermaris verder uit beeld door eis gasloos bouwen
De aanbesteding voor de bouw van 382 woningen in Hoorn door woningcorporatie Intermaris is mislukt door een combinatie van hoge bouwkosten én het gasloos maken van de huizen. Dat meldt het vakblad Cobouw. Eerder had de woningcorporatie al gemeld dat de nieuwbouw vertraging opliep door stroeve onderhandelingen over de bouwsom. Het gaat om nieuwbouw van sociale huurwoningen in de wijk Grote Waal. 
 
Het project heeft zoals alle nieuwbouwplannen te maken met sterk stijgende bouwkosten. De eis om de woningen ook gasloos te maken zorgt voor verdere kostenstijgingen, zegt projectontwikkelaar Arthur van Iterson in Cobouw: “Het is natuurlijk een stuk duurder om de woningen alsnog gasloos te maken als er al een ontwerp ligt." De corporatie schat in dat de bouwkosten daardoor met zo'n 8.000 tot 10.000 euro per woning stijgen.
De eerste aanbesteding leverde al geen partij op die uitkwam onder het maximumbudget van de tender. Er is wat Intermaris betreft geen sprake van afstel. De corporatie is nu samen met de laagste inschrijver een studie aan het maken waar de kosten kunnen worden teruggebracht. Besparingen worden gezocht in verdere standaardisering en gebruik van prefab-componenten.
 
Neprom en Bouwend Nederland hebben eerder hun zorg geuit over een algeheel verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw per 1 juli. Zij verwachten dat veel bouwprojecten daardoor vertraging gaan oplopen.
 
Bron: Cobouw

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS