Nieuwe bouwformule voor studentenhuisvesting in Zuidoost

07.02.2012

Nieuwe bouwformule voor studentenhuisvesting in Zuidoost

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost krijgt er dit jaar nog 700 nieuwe studentenwoningen bij dankzij een - voor Amsterdam - nieuw bouwconcept voor tijdelijke bouw. De hoogwaardige woningen kunnen snel worden gebouwd dankzij een modulair bouwsysteem en blijven minimaal vijftien jaar staan. Voor de bouw zijn vastgoedbeleggingsgroep Axcellent, bouwbedrijf Plegt-Vos, de DUWO Rochdale Combinatie en Stadsdeel Zuidoost een samenwerkingsverband aangegaan. De eerste woningen worden in september 2012 opgeleverd.

Het project bestaat uit elf gesloten bouwblokken met studentenstudio’s. De ingangen zijn aan de binnenzijde van de blokken waardoor een intieme sfeer ontstaat en sociale veiligheid wordt bevorderd. Door de positie van de bouwblokken met studentenstudio’s en de bijbehorende voorzieningen, in combinatie met de onlangs opgeleverde 230 studentenwoningen in de flat Daalwijk en de 230 studentenwoningen in het complex Echtenstein ontstaat een echte campus in zuidoost. De bouw start in maart 2012.

Stadsdeel Zuidoost ondersteunt het project door voor de grond alleen een vergoeding te vragen die gelijk is aan de kosten van bouwrijp maken en inrichting van de openbare ruimte. Portefeuillehouder Emile Jaensch is verheugd over de samenwerking: “Studenten hebben de afgelopen jaren de weg naar Zuidoost al weten te vinden. Ze vinden er ruime kamers in een opgeruimde woonomgeving. De studenten dragen bij aan de lokale economie en de leefbaarheid in de wijk. Daar wordt de hele buurt beter van.”
Woningcorporatie Rochdale heeft haar ontwikkelpositie op de locatie afgestaan aan haar partner studentenhuisvester DUWO.

Gezamenlijke investering

“Financiering van projecten is op dit moment het grote knelpunt in de markt,"  stelt Eric Nijkamp, partner van Axcellent Mastering Real Estate. "Door vergaande samenwerking en de bereidheid van alle betrokken partijen om concessies te doen, hebben we een project kunnen realiseren waarbij banken wél de nieuwbouw van studentenhuisvesting willen financieren.” Axcellent en Plegt-Vos hebben een beleggingsproduct bedacht waarbij vermogensverschaffers binnen vijftien jaar volledig worden afgelost en dus geen restwaarderisico lopen. Volgens Nijkamp is deze aanpak niet alleen geschikt voor studentenhuisvesting, maar ook "goed toepasbaar in de zorgmarkt.”

Het modulaire bouwsysteem van de Plegt-Vos Bouwgroep is al in andere studentensteden toegepast.

Bron
NUL20

Trefwoorden